Recepti Povrće 03. svibnja 2024.

Napravi prozračni nabujak od šparoga i oduševi goste!

Povrće
10 MIN
85 MIN
6
ZAHTJEVNO
Soufflé od šparoga
Za pripremu soufflea ključno je koristiti svježe i kvalitetne sastojke
foto: Lucas Oliveira/pexels
Soufflé je pravi izbor ako želiš impresionirati goste ili pokazati kulinarske vještine. Može biti slatki ili slani, ovisno o sastojcima koji se koristiš. Mi ovaj put predlažemo nabujak od šparoga

U prijevodu s francuskog, znači "napuhati se" i savršen je primjer kulinarske vještine i delikatnosti. Soufflé je jedno od najpoznatijih jela francuske kuhinje koje osvaja laganošću i prozračnošću. Iako njegova priprema može zvučati zastrašujuće, uz malo vježbe i pažnje svatko može uspješno napraviti ovu ukusnu deliciju.

Ključna stvar je, kažu stručnjaci, pravilno miješanje sastojaka kako bi se postigla savršeno lagana tekstura. Također, važno je paziti na temperaturu kako bi se soufflé lijepo "digao" i dobio zlaćanu koricu.

Soufflé od šparoga | Author: Michaela St/pexels Sezona je šparoga, uživaj u ovom ukusnom i zdravom povrću foto: Michaela St/pexels

Osnova su jaja, čiji se bjelanjci moraju pažljivo odvojiti od žumanjaka. Važno je da su jaja sobne temperature kako bi bjelanjci postigli maksimalni volumen pri tučenju. Uz jaja, tu su mlijeko i maslac, a po želji se dodaju i drugi sastojci. U ovom slučaju šparoge.

Najvažniji korak je tučenje bjelanjaka u čvrsti snijeg. Prilikom tučenja bjelanjaka možeš dodati malo soli ili par kapi limunova soka kako bi snijeg bio čvršći. Bjelanjci se moraju nježno umiješati u ohlađenu bazu kako se ne bi "slegli", što je ključno za dobivanje prave teksture soufflea.

Ne gasi ekran dok kuham

Soufflé od šparoga
10 MIN
pripreme
85 MIN
kuhanja
6
porcija
ZAHTJEVNO
Sastojci
  • Šparoge 450 g
  • Sol
  • Ljutika 0,25 šalica
  • Češnjak 1 režanj
  • Timijan 1 žličica
  • Maslac 4 žlica
  • Krušne mrvice 0,50 šalica
  • Brašno 3 žlica
  • Mlijeko 300 ml
  • Muškatni oraščić 0,25 žličica
  • Kim 1 prstohvat
  • Đumbir u prahu 1 prstohvat
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Parmezan 0,50 šalica
  • Žumanjak 3 kom
  • Bjelanjak 5 kom
Postupak
  1. Blanširaj šparoge 2 minute u kipućoj slanoj vodi (1.5 žličice soli za svaku litru vode). Ocijedi ih, isperi hladnom vodom i ostavi da se ohlade.


  2. Rastopi 1 žlicu maslaca u tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj ljutiku, češnjak i timijan. Kuhaj dok ne omekša, pazeći da ne potamni, 4-5 minuta. Makni s vatre.


  3. Izblendaj šparoge i ljutiku zajedno u blenderu. Izvadi pire u šalicu.


  4. Namaži maslacem 6 posudica za pečenje. Dobro ih obloži dijelom krušnh mrvica, a preostale sačuvaj.


  5. Na srednje slaboj vatri rastopi 3 žlice maslaca u srednje velikoj tavi. Dodaj brašno i miješaj dok se potpuno ne sjedini s maslacem te nastavi miješati par minuta. Dodaji mlijeko, malo-pomalo, neprestano miješajući. Umiješaj 1/2 žličice soli, muškatni oraščić, kim, senf, đumbir i malo svježe mljevenog crnog papra. Smanji vatru i kuhaj 15 minuta, povremeno miješajući kako se smjesa ne bi zalijepila za posudu. Nakon 15 minuta makni bešamel s vatre i umiješaj parmezan.


  6. Spoji bešamel i pire od šparoga u blenderu. Kušaj smjesu i prema potrebi prilagodi začine. Baza za soufflé treba biti dobro začinjena. Umiješaj žumanjke da se dobro sjedine. U ovom trenutku pripremi smjesu za soufflé, koju možeš čuvati u hladnjaku i do dva dana (prije daljnjeg postupka vrati na sobnu temperaturu).


  7. Zagrij pećnicu na 200°C. Pripremi posudu za pečenje veličine 23x30 cm s rubovima visine najmanje 5 cm. Stavi kuhati vodu.


  8. Dodaj prstohvat soli u bjelanjke i istuci ih u čvrsti snijeg (prije početka provjeri ima li u njima tragova žumanjka ili ljuske). Ne pretjeruj s tučenjem jer ono rezultira suhim i čvrstim vrhovima, sličnima stiroporu. Umiješaj bjelanjke u mješavinu šparoga. Najprije umiješaj 1/4 istučenih bjelanjaka u mješavinu šparoga, zatim preostale 3/4. Lagano miješaj da ne "izbiješ" zrak iz bjelanjaka.


  9. Napuni posudice smjesom do pola centimetra od vrha. Ako želiš, pospi odozgo ostatak krušnih mrvica. Stavi posudice u posudu za pečenje. Ulij kipuću vodu u posudu za pečenje dok voda ne dođe do polovice visine posudica.


  10. Peci 10 minuta na 200°C, smanji temperaturu na 175°C i peci još oko 15 minuta, dok soufflei ne nabubre i ne postanu zlatno smeđi. Ne otvaraj vrata pećnice dok souffle nije gotov.


Isprobaj i ove recepte sa šparogama!

Medvjeđi luk i šparoge Možda vas zanima... NAJBOLJI SPOJ: Šparoge s umakom od medvjeđeg luka Recepti Špageti sa šparogama Možda vas zanima... Špageti sa šparogama i orasima gotovi za 15 minuta Recepti rižoto od šparoga Možda vas zanima... Dočekaj proljeće uz ovaj divan rižoto od šparoga Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.