Špajza 30. travnja 2024.

Paška ovca na gastronomskom tronu

MarsOvca
Novaljski ubed za novaljskom tavolom - najava prve MarsOvce
foto: Press
Na "novaljskom ubedu" predstavljen je novi projekt novaljske gastronomije koji na tron diže pašku ovcu - MarsOvc

Nekoliko kilometara od Novalje, na cesti koje vodi prema Lunu, najsjevernijoj točki otoka Paga, u okruženju suhozida, parcele škrte, ali plodne zemlje i mediteranskog zelenila, satkana od vinograda i maslinika, smjestili su se Škuncini stani. Mjesto je to na čiju su autentičnost naši domaćini, Marko Škunca s obitelji, izuzetno ponosni i na kojem u sklopu svog OPG-a proizvode vrhunski paški sir i skutu.

Paški sir, En Primeur, Boškinac Možda vas zanima... Paški sir više je od hrane, on je dio tradicije otoka Paga Špajza

Novaljski ubed za novaljskom tavolom

Već na prilazu bilo je jasno da je riječ o nečem posebnom, toliko posebnom da možemo osjetiti dašak elitnog turizma oblikovanog na najautentičniji način. Piće dobrodošlice, prošek, rakija, slavo, ponuđena u starinskim bocama i čašama, bilo je uvertira za prve obroke uz koje se serviralo domaće vino, "žutica" od trsa koje nas okružuje i crni Gran Couve iz podruma Boškinac.

Stolovi postavljeni kao „novaljska tavola“, na njima starinski tanjuri, spremni za najukusnija tradicijska jela, od kojih su neka od njih ovom prilikom gotovo istrgnuta iz zaborava. Kartu tih slasnih jela, uz suradnju s poznatim novaljskim ugostiteljima, slagao je znalac vrhunske gastronomije i chef u vlastitom hotelu i restoranu Boškinac, Boris Šuljić Boškinac.

marsovca | Author: Press Najava prve MarsOvce foto: Press MarsOvca | Author: Press Novaljski ubed za novaljskom tavolom - najava prve MarsOvce foto: Press

Autohtona novaljska receptura

Nakon pripreme jela, gdje su kotlić i ploča na vatri ina mali glavnu riječ, "novaljski ubed", serviran točno u podne, u vrijeme u koje se nekada običavalo jesti ručak, iznjedrio je janjetinu s graškom, tripice, utrobicu, koptrlicu, pečenu janjetinu, uz fine priloge od zelja i mišancije. Deserti od skute, suhi arančini, ušećereni bademi i neizostavan paški sir bili su delicije za kraj ovoga "novaljskog ubeda".

Sva jela bila su pripravljena po autohtonoj recepturi, na način kako su se nekada pripremala te su se ponovno našla na stolu da bi dočekala neke nove istinske gurmane i poznavatelje dobre hrane.

"Sve ovo dio je priče o MarsOvci, novom gastronomskom projektu koji predstavlja svojevrsni hommage paškoj ovci, otočnoj hraniteljici i simbolu težačkog načina života, nanovo ispričan kroz novu gastronomsku kreaciju njezinih proizvoda od mesa, sira, skute, surotve i iznutrica”, ističu organizatori te nove gastronomske manifestacije, Udruga obrtnika – ceh ugostitelja grada Novalje, Turistička zajednica grada Novalje i Grad Novalja.

MarsOvca | Author: Press Ivan Vidas, Ana Marija Škunca, Ksenija Palčić, Ivan Badurina, Boris Šuljić Boškinac, Marina Šćiran, Martina Pernar i Marko Škunca foto: Press MarsOvca | Author: Press Najavljena prva MarsOvca foto: Press MarsOvca | Author: Press Novaljske marende nema bez pravog paškog sira foto: Press

Slasna autohtona jela

Nastavak te nove gastronomske manifestacije odvijao se navečer, na Trgu Bazilike, gdje je 12 poznatih restorana s područja Grada Novalje osmislilo i velikom broju zainteresiranih posjetitelja ponudilo svoje specijalitete. Na svakom stolu ponuđena su jela kategorije Bljac i Mljac, u osnovi sve slasna jela.

A svoja jela ponudili su sljedeći restorani: Konoba Težak – fritaja od kovsice i picev, Restoran Antonio – utrobica na naglo s kapulon, Restoran Timun – trgana (Pulled lamb) janjetina na palenti, Restoran Riva – janjetina na gradele s mišancon, Restoran Boškinac – koprtlica s praščevinom + desert od skute, Restoran Starac i More – janjeća bajadera s kremom od krumpira + jedan desert od skute, Restoran Lastura – palježina sa zeljen, Bikarija – tripice, Restoran Žal – janjetina s bižima, Bena camping – lešo janjetina i mrva slanoga (u tesno s kapusn, mrkvom i krumpirom), Restoran Bazilika – utrobica dolce, garb, Izlagači paškog sira – OPG Vidas.

Chef Mate Janković Možda vas zanima... Mate Janković na Pagu uživao u vrhunskoj janjetini Špajza

MarsOvca | Author: Press Najavljena prva MarsOvca foto: Press MarsOvca | Author: Press Najavljena prva MarsOvca foto: Press

Drevni okusi

MarsOvca se prvi put ove godine može pronaći i u tim novaljskim restoranima od 26. travnja do 26. svibnja, kada je najukusnija. Sve goste željne novih, drevnih okusa na menijima ugostiteljskih objekata očekuju navedena tradicionalna i pomalo zaboravljena jela kao jedinstveni gastronomski doživljaj.

"MarsOvca je nova manifestacija u Novalji, hommage paškoj ovci koja je stoljećima bila hraniteljica naših otočana i predstavljala dio težačkog načina života. Stoga smo s novaljskim ugostiteljima pripremili gastronomku priču kojom želimo prikazati kako su se u ono vrijeme otočani hranili i maksimalno koristili pašku ovcu i njezine dobrobiti.

MarsOvca | Author: Press Najavljena prva MarsOvca foto: Press MarsOvca | Author: Press Najavljena prva MarsOvca foto: Press

Budući da je Life on Mars brend koji je krenuo prije sedam godina te je Novalja po toj stazi i trail utrci postala prepoznatljiva, projekt MarsOvce predstavlja logičan nastavak 'marsovske priče', koja je sinonim za ovaj specifični krajobraz.

Riječ je o zanimljivoj gastronomskoj ponudi koja će u 12 poznatih novaljskih restorana biti prisutna cijelo proljeće jer su upravo tada specijaliteti od paške ovce najsvježiji i najkvalitetniji", izjavila je direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Marina Šćiran Rizner o novom gastronomskom projektu.

MarsOvca | Author: Press MarsOvca foto: Press

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.