Bukovače - zdrava hrana budućnosti

Obitelj Kovač u Zaprešiću uzgaja gljive prekrasnog izgleda, fantastičnog okusa i visokih zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti
Od svih najčešće konzumiranih gljiva, bukovače se ističu kao sorta koja podjednako pozitivno utječe na zdravlje pojedinca i okoliša. Znastvenici u njima vide zaštitnike biosfere (degradiraju toksine iz okoliša) ali i veliki potencijal u borbi protiv gladi, zagađenosti okoliša i poboljšavanju imuniteta. Bukovače su cijenjene kao ljekovita gljiva visokih nutritivnih vrijednosti (velik broj antioksidansa, vitamina A, C, D, E i minerala) koja također ima brojne benefite za zdravlje - snižava masnoću u krvi i posjeduju antibiotička i antialergijska svojstva. A povrh svega, njihova je proizvodnja izuzetno jednostavna.

Unatoč brojnim pozitivnim svojstvima, bukovače još uvijek, nezasluženo, nisu dobile svojih pet minuta ispred reflektrora domaće gastro scene. Iako je u Hrvatskoj još uvijek premalo uzgajivača ove fantastične namirnice (jako se puno gljiva uvozi), mogli bismo reći da su u zadnje vrijeme počeli nicati kao gljive poslije kiše.
srecko kovac.jpg
Srećko Kovač zajedno sa suprugom Sunčicom u garaži obiteljske kuće uspješno uzgaja već poznate "zaprešičke" bukovače. Foto: Borna Filić/PIXSELL
Sve se više se potencijalni proizvođači raspituju o parametrima uzgoja bukovača, a upravo iz tog razloga mi smo se zaputili u Zaprešić, kod obitelji Kovač po čije "zaprešičke bukovače" iz Zagreba i okolice potežu mnogi ljubitelji ove fine namirnice.

Obitelj Kovač uzgaja bukovače u garaži

Supružnici Sunčica i Srećko Kovač idejom o uzgoju bukovača počeli su se ozbiljno baviti tek prije nešto više od godinu dana kada su krenuli s istraživanjem koje bi im dalo odgovore na pitanja kako se uzgajaju bukovače, koja je njihova ekonomska isplativost, koji su potencijali proizvodnje bukovača i koliko je uopće hrvatsko tržište spremno za njih? Prije toga, kako kaže Sunčica, nisu ništa znali o uzgoju gljiva, no imali su sreće da im je u tom pogledu jako puno pomogao dpl.ing. argonomije Tihomir Tucman, vlasnik OPG-a Tucman koji se od 2007. godine intenzivno bavi proizvodnjom bukovača te supstrata za njihov uzgoj.
tihomir tucman.jpg
Dipl. ing. Tihomir Tucman uzgojem bukovača intenzivno se bavi od 2007., no djelatnost svog OPG Tucman usmjerio je u proizvodnju supstrata za uzgoj, koji se u Hrvatskoj u 99% uvozi! Foto: Borna Filić/PIXSELL
"U Hrvatskoj se 99% supstrata za uzgoj bukovača uvozi i to najviše iz Mađarske, Italije i Nizozemske", naveo je Tihomir, objašnjavajući kako je svoju djelatnost usmjerio upravo u smjeru proizvodnje domaćeg supstrata dok je prozvodnju prepustio drugima, nesebično podjelivši svoje znanje s obitelji Kovač koja je uzgoj svojih bukovača smjestila – u garažu.

Optimalni uvjeti uzgoja gljiva

Za uzgoj gljiva bitno je simulirati optimalne uvjete tj. uvjete u šumi nakon kiše u proljeće i jesen, a to znači optimizirati četiri parametra – zrak, vlagu, temperaturu i svjetlost.
bukovace zapresic.jpg
Proces uzgoja gljiva "od micelija do gljive" traje samo 30 dana. Foto: Borna Filić/PIXSELL
Kovači su to uspjeli u svojoju garaži i tako se rodio obiteljski posao u kojem vide budućnost iu koji misle i dalje ulagati. "Planiramo se i dalje u budućnosti baviti uzgojem gljiva, a sljedeći koraci su nam optimizacija i prelazak u veći prostor u kojima ćemo uzgajati gljive te proizvodnja domaćeg supstrata u suradnji s Tihomirom", rekao nam je Srećko na čijem kamionu u dvorištu stoji naljepnica s imenom tvrtke koju su u međuvremenu otvorili, zgodnog naziva – Kralj gljiva.
suncica kovac i kcer.jpg
Malo ljudi poznaje bukovače, ali Sunčica na tržnici u Zaprešiću ima sve veći broj mušterija koje na tu tržnicu dolaze isključivo kako bi kupili njene bukovače. Foto: Borna Filić/PIXSELL
Gljive nastaju iz spora, stanica koje same izbacuju a koje se, u povoljnim uvjetima, pretvaraju u micelij (tijelo gljive koje u Hrvatskoj prizvodi samo jedna tvrtka - Funghi Perfecti) koji je mekane i želatinaste teksture i koji se, da se ne bi raspao, mora "inficirati" nekim nosačem.

U Tihomirovom slučaju to je pšenica, tj. pšenična slama. I upravo je to supstrat - vreća sa slamom i micelijem iz koje rastu gljive. Nakon proizvodnje supstrata i njegovog pakiranja, 15 do 20 dana traje inkubacija, period kada gljiva jede slamu, nakon čega se trebaju promijeniti uvjeti da bi gljive već 25. do 30. dan bile vani. Proizvođač bukovača svoju prvu berbu može imati već nakon samo od 30 dana što je svakako jedna od bitnih prednosti uzgoja ovih gljiva.

Kako pripremiti bukovače?

Bukovače nose u sebi iznimno veliki potencijal, kako u ekološkom (namirnica koja nije tretirana kemikalijama), ljekovitom, zdravstvenom ali i nutritivnom smislu. Riječ je o zdravoj, laganoj namirnici (sastoji se od 90% vode), izuzetno ukusnoj,  koja se unatoč slaboj educiranosti ljudi može pripremiti na mnoštvo različitih načina.
bukovace sa zara.jpg
Bukovače se mogu pripremiti na brojne načine a vrlo su ukusne i uz najjednostavniju pripremu - na žaru uz maslinovo ulje, peršin i češnjak. Foto: Thinkstock
Najpoznatije su pohane bukovače, kojima preporučujemo da dodate sjemenke sezama. Savršene su i sa žara uz dodatak maslinovog ulja, peršina i češnjaka, a odlično pašu i uz bilo koje meso, a pogotovo uz janjetinu.

Kupci zaprešičkih bukovača, koje se po cijeni od 30 kn/kg za sada mogu kupiti isključivo na tržnici u Zaprešiću, tvrde da je juha od sušenih bukovača znatno ukusnija od juhe od vrganja. Bukovače su odlične za pripremu umaka, variva a mogu biti i sastojak finih salata ili slanih palačinki.

Recepti s bukovačama:
Bukovače na žaru
Pirjane bukovače s tjesteninom
Pohane bukovače

Komentiraj

Morate biti registrirani da bi mogli komentirati članke!

Vezani članci

Štrudla od gljiva i kaša s vrganjima

Bukovače i vrganji apsolutni su carevi jesenske kuhinje Berislav Lacković ovoga se puta odlučio na...

Svestrani quiche

Priprema quichea nije zahtjevna, a brojnim kombinacijama sastojaka ugodit će svakom nepcu Ovo jelo...

Bijeli tartufi u RougeMarinu

Veliki ljubitelj gljiva, chef Marco Sasso u više jela ispričat će svoju priču bijelog tartufa...

Svi vezani članci

Specijal

Anketa

Koje je vaše omiljeno ljetno voće?

Glasaj Rezultati