Recepti 13. listopada 2014.

Crno-bijeli svijet srdelica i slanutka

gastro postao gastro.24sata.hr
Plava riba dobra je za kardiovaskularni sustav i kvalitetu kostiju a sjajno se slaže s povrćem pečena ili pržena

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 377

Potrebno vam je

  • 100 g srdela
  • krušne mrvice
  • 1 žlica crnilo sipe
  • 400 g slanutak, suhi
  • 1 kom korijen koromača
  • 1 kom cikla
  • 2 kom jaje kokošje
  • pšenično brašno, bijelo
  • kukuruzno brašno ili krupica
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • ulje maslinovo

Priprema

  1. Slanutak večer prije pripreme namočite u vodi jer će ga biti lakše i brže skuhati.
  2. Srdele, birajte uvijek svježe, očistite, skinite im glave, rastvorite te izvadite veliku kost. Dobivene polovice pripremite za pohanje.
  3. Pripremite dvije smjese za pohanje. Prvu izmiješajte od mrvica i crnila sipe pa uvaljajte filet sardelice prvo u brašno, potom u jaja, a tek na kraju u crnu smjesu.
  4. Drugu pripremite od grubog kukuruznog brašna i jaja te u nju uvaljate preostale filete.
  5. Pržite u dubokom ulju vrlo kratko. Ocijedite i servirajte na salati od kuhanog slanutka začinjenoj solju, paprom i maslinovim uljem.
  6. Ciklu skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite, narežite te štapnim mikserom – uz dodatak maslinova ulja – usitnite u finu crvenu kremu.

Izvor "S okusom mora i soli", Marin Rendić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.