Crveno meso je opasno?

Autor:
Gastro.hr

Ispiši članak Pošalji Komentiraj (0)
Novo istraživanje je pokazalo kako priprema mesa na visokim temperaturama povećava rizik od karcinoma prostate za gotovo 40 posto.
Ranija istraživanja su pokazala kako prehrana bogata crvenim mesom povećava rizik od karcinoma prostate, a nova studija američkih znanstvenika je to potvrdila i otkrila kako se rizik od karcinoma povećava uslijed snažnih kemijskih karcinogenih spojeva koji se razvijaju prilikom pripreme mesa na visokim temperaturama.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 2000 ispitanika, a više od polovine muškaraca uključenih u istraživanje ima dijagnosticiran uznapredovali karcinom prostate. Rezultati su pokazali kako muškarci koji konzumiraju više od 120 grama crvenog mesa pripremljenog na tavi tjedno imaju 30 posto viši rizik od razvitka karcinoma prostate. Konzumacija crvenog mesa veća od 200 grama tjedno povećava rizik za čak 40 posto.

Pokazalo se i kako pravu opasnost zapravo predstavljaju hamburgeri, a ne odresci, a znanstvenici su to objasnili na način da se više karcinogena akumulira prilikom pečenja mljevenog mesa koje postiže više temperature na površini i u središtu u usporedbi s odreskom. Dodatno, pokazalo se kako i prženo meso peradi na tavi povećava rizik od karcinoma prostate, dok ga s druge strane, konzumacija mesa peradi pečenog u pećnici snižava.

Gastro.hr

Komentiraj

Morate biti registrirani da bi mogli komentirati članke!

Specijal

Anketa

Koje je vaše omiljeno ljetno voće?

Glasaj Rezultati