Guacamole

Autor:

Ispiši članak Pošalji Komentiraj (0)

Priprema

Priprema umaka:
  1. Na laganoj vatri zagrijte ulje u posudi debelog dna. Dodajte luk i papriku. Kuhajte dok malo ne omekšaju, često miješajući.
  2. Sitno nasjeckajte čili papričicu i stavite u posudu zajedno s kuminom, korijandrom i češnjakom. Kuhajte još 2-3 minute, često miješajući. 
  3. Dodajte sol, papar, šećer i rajčice zajedno sa sokom te dobro promiješajte. 
  4. Kuhajte još 5-6 minuta na umjerenoj vatri, dok se količina ne smanji i lagano zgusne. Dodajte pire od rajčice radi boje, ako je potrebno. Provjerite začinjenost.
Upotrijebite vruće ili hladno, ovisno o receptu – kao umak ili preljev za glavna jela od ribe, mesa ili peradi, za umakanje tortilla čipsa ili svježeg povrća.
Taco umak se može zamrznuti ( do 3 mjeseca ).

Priprema Guacamole:
  1. U velikoj zdjeli dobro promiješajte luk, češnjak, koru i sok limete te taco umak. Odložite.
  2. Raspolovite avokado po duljini. Zaokrenite u suprotnim smjerovima i odvojite polovice. Velikim oštrim nožem uklonite košticu. 
  3. Polovice avokada stavite na dasku za rezanje. Lagano rasijecite koru po duljini i polako povucite da biste je odvojili od mesa. Druga je mogućnost žlicom izdubiti meso, stružući po kori kako biste izvadili ostatke mesa. 
  4. Grubo narežite avokado i odmah stavite u zdjelu s mješavinom luka i limete. Zgnječite avokado dok ne dobijete gotovo glatku smjesu. Začinite solju i paprom prema ukusu, a zatim umiješajte nasjeckani korijandar.
  5. Stavite u zdjelu za serviranje i ukrasite listićima korijandra. 
  6. Na pladnju poslužite tortilla čips za umakanje.

Prijedlog za serviranje:
Poslužite s pladnjem svježeg, rashlađenog povrća za umakanje uz tortilla čips, kao što su tanki prutići celera, krastavca, crvene paprike.

Želite li malo papreniji okus možete umiješati kap tabasco umaka, ljutiku ( mladi luk ) ili zelenu čili papričicu, očišćenu od sjemenki, sitno nasjeckano.

Osnovni podaci

Broj porcija:
8
Trajanje pripreme:
do 30 min
Vrsta jela:
umak
Glavni sastojak:
avokado
Način pripreme:
pirjanje
Slijed:
predjelo
Zemlja porijekla:
Meksiko
Način prehrane:
vegetarijanski
Osobitost:
za party

Sastojci

  • 1 sitno nasjeckan luk srednje veličine
  • 1 zgnječen režanj češnjaka 
  • naribana kora i sok ½ limete 
  • ½ količine taco umaka 
  • 3 velika zrela avokada 
  • 15 ml / 1 žlica nasjeckanog svježeg korijandra 
  • sol i svježe mljeveni crni papar 
  • listovi korijandra za ukrašavanje 
  • tortilla čips, za posluživanje

Taco umak:
  • 15 ml / 1 žlica biljnog ulja
  • 1 luk, narezan na kockice 
  • 1 zelena paprika, narezana na kockice ( po želji može crvena ili žuta ) 
  • ½ - 1 crvena ili zelena čili papričica 
  • 2,5 ml / ½ žličice mljevenog kumina 
  • 2,5 ml / ½ žličice mljevenog korijandra 
  • ½ zgnječenog režnja češnjaka 
  • prstohvat soli, papra i šećera 
  • limenka rajčica od 400 g 
  • pire od rajčica, po želji

Komentiraj

Morate biti registrirani da bi mogli komentirati članke!

Vezani recepti

Umak od avokada za samo 3 minute

Kaže se da je avokado najbolje jesti sirov u salatama i umacima jer kroz kuhanje ogorča

Guacamole umak

Uživajte u izvrsnom receptu za jedan od najstarijih i najpopularnijih svjetskih umaka

Piletina na marokanski način

Neobična kombinacija začina otkriva sasvim novu dimenziju piletine

Vezani Recepti

Što danas kuhaš?

Potvrdi

Anketa

Veselim se Uskrsu zbog:

Glasaj Rezultati