Guacamole

Autor:

Ispiši članak Pošalji Komentiraj (0)

Priprema

Priprema umaka:
  1. Na laganoj vatri zagrijte ulje u posudi debelog dna. Dodajte luk i papriku. Kuhajte dok malo ne omekšaju, često miješajući.
  2. Sitno nasjeckajte čili papričicu i stavite u posudu zajedno s kuminom, korijandrom i češnjakom. Kuhajte još 2-3 minute, često miješajući. 
  3. Dodajte sol, papar, šećer i rajčice zajedno sa sokom te dobro promiješajte. 
  4. Kuhajte još 5-6 minuta na umjerenoj vatri, dok se količina ne smanji i lagano zgusne. Dodajte pire od rajčice radi boje, ako je potrebno. Provjerite začinjenost.
Upotrijebite vruće ili hladno, ovisno o receptu – kao umak ili preljev za glavna jela od ribe, mesa ili peradi, za umakanje tortilla čipsa ili svježeg povrća.
Taco umak se može zamrznuti ( do 3 mjeseca ).

Priprema Guacamole:
  1. U velikoj zdjeli dobro promiješajte luk, češnjak, koru i sok limete te taco umak. Odložite.
  2. Raspolovite avokado po duljini. Zaokrenite u suprotnim smjerovima i odvojite polovice. Velikim oštrim nožem uklonite košticu. 
  3. Polovice avokada stavite na dasku za rezanje. Lagano rasijecite koru po duljini i polako povucite da biste je odvojili od mesa. Druga je mogućnost žlicom izdubiti meso, stružući po kori kako biste izvadili ostatke mesa. 
  4. Grubo narežite avokado i odmah stavite u zdjelu s mješavinom luka i limete. Zgnječite avokado dok ne dobijete gotovo glatku smjesu. Začinite solju i paprom prema ukusu, a zatim umiješajte nasjeckani korijandar.
  5. Stavite u zdjelu za serviranje i ukrasite listićima korijandra. 
  6. Na pladnju poslužite tortilla čips za umakanje.

Prijedlog za serviranje:
Poslužite s pladnjem svježeg, rashlađenog povrća za umakanje uz tortilla čips, kao što su tanki prutići celera, krastavca, crvene paprike.

Želite li malo papreniji okus možete umiješati kap tabasco umaka, ljutiku ( mladi luk ) ili zelenu čili papričicu, očišćenu od sjemenki, sitno nasjeckano.

Osnovni podaci

Broj porcija:
8
Trajanje pripreme:
do 30 min
Vrsta jela:
umak
Glavni sastojak:
avokado
Način pripreme:
pirjanje
Slijed:
predjelo
Zemlja porijekla:
Meksiko
Način prehrane:
vegetarijanski
Osobitost:
za party

Sastojci

  • 1 sitno nasjeckan luk srednje veličine
  • 1 zgnječen režanj češnjaka 
  • naribana kora i sok ½ limete 
  • ½ količine taco umaka 
  • 3 velika zrela avokada 
  • 15 ml / 1 žlica nasjeckanog svježeg korijandra 
  • sol i svježe mljeveni crni papar 
  • listovi korijandra za ukrašavanje 
  • tortilla čips, za posluživanje

Taco umak:
  • 15 ml / 1 žlica biljnog ulja
  • 1 luk, narezan na kockice 
  • 1 zelena paprika, narezana na kockice ( po želji može crvena ili žuta ) 
  • ½ - 1 crvena ili zelena čili papričica 
  • 2,5 ml / ½ žličice mljevenog kumina 
  • 2,5 ml / ½ žličice mljevenog korijandra 
  • ½ zgnječenog režnja češnjaka 
  • prstohvat soli, papra i šećera 
  • limenka rajčica od 400 g 
  • pire od rajčica, po želji

Komentiraj

Morate biti registrirani da bi mogli komentirati članke!

Vezani recepti

Umak od avokada za samo 3 minute

Kaže se da je avokado najbolje jesti sirov u salatama i umacima jer kroz kuhanje ogorča

Guacamole umak

Uživajte u izvrsnom receptu za jedan od najstarijih i najpopularnijih svjetskih umaka

Piletina na marokanski način

Neobična kombinacija začina otkriva sasvim novu dimenziju piletine

Vezani Recepti

Što danas kuhaš?

Potvrdi

Anketa

Koju rubriku najviše volite čitati na našem portalu?

Glasaj Rezultati