Recepti 13. listopada 2014.

Gusta juha od korjenastog povrća

Gusta juha od korjenastog povrća
gastro postao gastro.24sata.hr
Ugrijte se uz finu i toplu gustu povrtnu juhu od mrkve, repe i krumpira

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 6

Potrebno vam je

  • 3 žlica maslac, neslani
  • 2 kom poriluk (cijeli)
  • 1 kom luk ,crveni
  • 6 kom repa, bijela
  • 1 kom krumpir, zreli
  • 5 šalica pileći temeljac
  • 0.75 šalica mlijeko kravlje, punomasno
  • 0.25 šalica vrhnje za kuhanje
  • 1 prstohvat muškatni oraščić
  • 2 kom mrkva, crvena
  • 2 žlica kopar

Priprema

  1. Sitno nasjeckati luk, a bijele i svijetlo zelene dijelove poriluka nasjeckati na tanke kolutove. 5 komada repe oguliti i narezati na kriške debljine 1,3 cm, a zadnju oguliti i narezati na trakice.
  2. Otopiti maslac u većoj posudi pa pirjati luk i poriluk oko 12 minuta dok luk ne postane staklast.
  3. Dodati repu narezanu na kriške i krumpir pa pirjati još 2 minute, a zatim uliti sav temeljac i zagrijati do vrenja. Kada zakipi, smanjiti jačinu vatre i kuhati dok povrće omekša, oko 30 minuta.
  4. Juhu izmiksati u blenderu ili pomoću štapnog miksera pa vratiti na vatru. Dodati mlijeko i vrhnje te ponovno zagrijati do vrenja. Začiniti sa soli, paprom i muškatnim oraščićem.
  5. Dvije mrkve i jednu repu narezane na trakice posebno skuhati u kipućoj vodi oko 2 minute tako da ostanu hrskave, ocijediti.
  6. Juhu servirati u tanjure i ukrasiti sa trakicama mrkve i repe te posipati svježim koprom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.