Recepti 13. listopada 2014.

Gusta juha od slanutka i bundeve

gastro postao gastro.24sata.hr
Slanutak skuhajte s bundevom, mrkvom i celerom

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1

Potrebno vam je

  • 0.50 šalica slanutak, suhi
  • 1 kom luk ,crveni
  • 0.50 kom tikva
  • 1 kom mrkva, crvena
  • 2 kom celer stabljika
  • 2 kom lovorov list
  • 2 žlica sol
  • 0.50 šalica sojino mlijeko
  • 1 prstohvat papar
  • 2 žlica sok od limuna (prirod. svježi)

Priprema

  1. Sljedeći dan slanutak stavite u mali lonac, dodajte dovoljno vode da ga prekrije (oko 2,5 cm) i ostavite da zakuha. Smanjite vatru pa kuhajte 1-2 minute uklanjajući pjenu koja se pojavi na površini. Poklopite pa kuhajte 1 sat.
  2. Proberite slanutak i odstranite sve kamenčiće i nečistoću. Dobro operite pa prekrijte vodom. Ostavite da se namače preko noći.
  3. Dvije šalice temeljca od povrća (ili vodu) ostavite da zakuha u velikom loncu na jakoj vatri. Dodajte luk, smanjite vatru pa kuhajte 2-3 minute.
  4. Procijedite kuhani slanutak pa ga zajedno s bundevom, mrkvom, celerom, lovorovim listom i soli dodajte u veliki lonac. Poklopite pa kuhajte 30 minuta ili dok povrće ne omekša. Dodajte sojino mlijeko i crni papar. Miješajte žustro tako da se bundeva raspadne. Izvadite lovor.
  5. Neposredno prije posluživanja umiješajte limunov sok. Ukrasite korijandrom.

Slanutak skuhajte s bundevom, mrkvom i celerom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.