Recepti 13. listopada 2014.

Hobotnica i kapari

gastro postao gastro.24sata.hr
Svaka minuta pripreme ovog jela će vam se isplatiti

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 426

Hobotnica

  • 1500 g hobotnica
  • 1 kom češnjak
  • 2 kom bjelanjak kokošji
  • 1 vezica peršin, stabljika
  • alkoholni ocat
  • 5 žlica ulje maslinovo
  • krušne mrvice
  • lovorov list
  • sol
  • papar u zrnu

Salsa od kapara

  • kapari
  • 1 kom rajčica, crvena
  • 1 kom ljubičasti luk
  • 1 kom limun
  • ulje maslinovo
  • 1 kom peršin, list
  • 3 kapi vinski ocat
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. Češnjak prepolovimo, pokapamo maslinovim uljem i prerezanom stranom stavimo na papir za pečenje. Pečemo ga oko 20 minuta na 180°C, da iznutra skroz omekša i pretvori se u pastu kad ga istisnemo iz ljuske.
  2. Hobotnicu skuhamo u vodi s kvasinom, grančicama peršina, lovorovim listom, solju i paprom u zrnu.
  3. Kuhanu hobotnicu sameljemo ili jako sitno nasjeckamo. Začinimo pastom od češnjaka, sitno sjeckanim listom peršina, solju, paprom i maslinovim uljem.
  4. U smjesu dodamo bjelanke i malo krušnih mrvica (toliko da smjesa ne bude presuha i ne raspada se prilikom pečenja u tavi).
  5. Oblikujemo polpete i ispečemo ih u tavi na maslinovu ulju i maslacu da dobiju lijepu boju i koricu.
  6. Napravimo concasse (kockice oguljene rajčice bez koštica) od rajčica.
  7. Kapare ocijedimo i prepolovimo ako su preveliki, a ljubičasti luk nasjeckamo na brunoise (sitne kockice povrća).
  8. Sve pomiješamo i začinimo sokom od limuna, kvasinom, solju, paprom i maslinovim uljem. Nasjeckamo list peršina i dodamo u salsu.
  9. Na tanjur stavimo polpetu koju serviramo sa salsom.

Izvor "MaterChef: Dnevnik pobjednika", Šime Šušić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.