Recepti 13. listopada 2014.

Jaja od čokolade u gnijezdu

Jaja od čokolade u gnijezdu
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova slastica oduševljava ne samo svojim izgledom, već i okusom

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 359

Potrebno vam je

  • 375 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 2 mala žlica liker od lješnjaka
  • 0.25 mala žlica mljeveni cimet
  • 250 g tamna čokolada
  • 5 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 50 g šećer, kristal
  • 1 kom bjelanjak kokošji
  • 50 g bijele čokoladne mrvice

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 150⁰C te u manju posudu stavite vrhnje, liker i cimet. Posudu stavite na laganu vatru da kratko zakipi. Maknite s vatre, dodajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
  2. Žumanjke i šećer istucite pjenasto s ručnim mikserom. Postupno ulijevajte toplu čokoladnu kremu u žumanjke te miješajte kuhačom. Kremu izlijte u vatrostalnu četvrtastu posudu.
  3. U lim ulijte vruću vodu do polovice visine posude s kremom. Prekrijte alu folijom, pecite 30-35 min da se krema stisne.
  4. Nakon toga kremu hladite 1 sat na sobnoj temperaturi pa 24 sata u hladnjaku.
  5. Za beze košarice istucite bjelanjak sa šećerom u čvrsti snijeg. Slastičarskom vrećicom oblikujte košarice te ih sušite na 100⁰C oko 7 minuta.
  6. Od kreme oblikujte loptice veličine prepeličjeg jaja, uvaljajte u mrvice bijele čokolade i postavite na beze košaricu i servirajte na kašici od voća ili karamele. Dekorirajte po svom nahođenju i ovisno o godišnjem dobu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.