Jela do 30 minuta

Autor:
Gastro.hr

Ispiši članak Pošalji Komentiraj (0)
Donosimo vam deset brzih i ukusnih prijedloga za jela do trideset minuta
Užurbani način života udaljio je svakodnevno kuhanje od većine ljudi koji sve više traže recepte za brza jela kojima će dobiti kompletan obrok. Tjestenine i rižoti su apsolutni favorit svih koji prakticiraju jela do 30 minuta, dok deserte većina izbjegava zbog dugotrajne i zahtjevne pripreme. Jamie Oliver izdao je kuharicu Sve za 30 minuta u kojoj kaže da je tajna u dobroj organizaciji, brzom radu i korištenju prečaca i mudrih trikova pomoću kojih će se apsurdno ukusna jela naći na vašem stolu za čas.

O važnosti pripreme kvalitetnog i brzog jela govori činjenica da stručnjaci popularne kulinarske emisije Masterchef na audiciji kandidatima daju zadatak da naprave impresivno jelo u trideset minuta. Iz bogate baze Gastro.hr recepata odabrali smo dva predjela, tri glavna jela, dva priloga i tri deserta do 30 minuta koja će vam pokazati da vrijeme ne mora narušiti kvalitetu i okus jela.

Predjela:
Zlatni arancini sa sezonskim povrćem

Simpatične rižine okruglice dolaze iz Italije, a možete ih pripremiti s povrćem, ribom ili kratko prženom pancetom. Za ovo jelo vam treba maksimalno pola sata, skuhajte rižu, prepržite povrće i sve uvaljajte u slasne arancine.

Recept OVDJE

Topla salata s mekanim kozjim sirom

Salata s kojom ćete zemljanim okusom kozjeg sira u kombinaciji s orasima dobiti pravi doživljaj ljeta. Zapečeni sir na kriškama peciva savršeno se slaže s preljevom od senfa, octa i ulja.

Recept OVDJE
sjeckanje povrca.jpg
Jamie Oliver izdao je kuharicu Sve za 30 minuta u kojoj kaže da je tajna u dobroj organizaciji, brzom radu i korištenju prečaca i mudrih trikova. Foto: Thinkstock
Glavna jela:
Piletina s povrćem i sezamom

Idealna posuda za pripremu brzog i ukusnog jela je široki i duboki wok. U njemu možete pripremati brza povrtno-mesna jela poput ove kombinacije pilećih prsa, paprika, mrkve, luka i sezama. Kod sjemenki sezama trebate paziti da vam ne zagore jer će postati gorke i pokvariti dojam.

Recept OVDJE

Fusili s tikvicama i finim travama

Tjestenina je uvijek dobro rješenje kada je riječ o ljetnim obrocima. Možete ju kombinirati sa sezonskim povrćem, maslinovim uljem i začinskim biljem, a što je najbolje - gotova je za deset minuta. Fusili su zahvalna tjestenina koja zbog oblika upija dosta umaka. Posluženi s tikvicama dobit će zanimljivi okus koji mirisom podsjeća na frutti di mare.

Recept OVDJE

Srdele s krumpirima i rajčicom na padelu

Izvrstan ljetni ručak za domaće ljude i turiste željne kušanja fish and chipsa na mediteranski način. Za svega dvadesetak minuta dobit ćete kompletno jelo s krumpirom, srdelama i salatom od rikule i rajčica.

Recept OVDJE
tart od cokolade.jpg
Dupla čokolada i dupli užitak u mini desertu koji se ne peče. Dovoljno je da sameljete kekse, pomiješate s maslacem i medom, ulijete u kalupe i ohladite. Foto: Thinkstock
Deserti:
Parfe s pečenim jagodama

Priprema od samo dvadeset minuta jedna je od najvećih prednosti ovog deserta. Jagode ispecite u pećnici da puste sok i slažite u čašu sloj jogurta, granole i voća dok ne popunite čašu.

Recept OVDJE

Tart od čokolade

Dupla čokolada i dupli užitak u mini desertu koji se ne peče. Dovoljno je da sameljete kekse, pomiješate s maslacem i medom, ulijete u kalupe i ohladite. Dobivene mini tartove napunite čokoladom i desert je spreman.

Recept OVDJE

Krema od jogurta i vanilije

Brzi desert možete napraviti i od domaćeg jogurta. Voće birajte po ukusu (marelicu, krušku, jagodu, borovnice), a kremu ukrasite metvicom koja daje svježinu.

Recept OVDJE
Prilozi:
Kuglice od ovčjeg sira i vlasca

Čupave kuglice ukusni su zalogaji kojima ćete iznenaditi goste, a idealno pašu uz ohlađeno vino. Priprema kuglica traje oko petnaest minuta, a možete ih poslužiti kao prilog glavnom jelu ili jednostavni finger food.

Recept OVDJE

Parfe od pileće jetrice

Zgodan prijedlog Ane Grgić, glavne kuharice kuhinje zagrebačkog hotela Esplanade za grickanje na druženjima. Od naizgled neugledne pileće jetrice za nisku cijenu možete napraviti parfe u trideset minuta i poslužiti gostima na večeri.

Recept OVDJE

Komentiraj

Morate biti registrirani da bi mogli komentirati članke!

Vezani članci

Ja sam chef nedjeljom!

Izazivamo vas da svojom novogodišnjom odlukom obilježite 2013. godinu kao početak fantastične...

Brzi umaci za svaki dan

Naučite kako pripremiti jednostavne i brze umake koji će vam razveseliti nepce i ugrijati dušu ...

Najbolji dipovi za grickalice

Iskušajte brze i jednostavne recepte za pripremu najpoznatijih svjetskih dipova Brza i...

Svi vezani članci

Specijal

Anketa

Koje je vaše omiljeno ljetno voće?

Glasaj Rezultati