Jelovnici za mršavljenje

Impressum

Autor:
dr sc Ignac Kulier
Izdavač:
Impress Zagreb
Godina izdanja:
2006.
Broj stranica:
Cijena:

Autor:
Gastro.hr

Ispiši članak Pošalji Komentiraj (0)

Iz Uvoda:

Mršavljenje nije ništa drugo nego mali prljavi rat s samim sobom. Remen kod muškaraca i suknja kod žena nikada ne lažu...

Izrada specifičnih jelovnika za mršavljenje jedan je od najvećih problema za svakoga tko se muči s viškom kilograma jer se traži prije svega poznavanje namirnica i njihove energijske vrijednosti kao i veliko strpljenje oko izbora i pripreme namirnica. Pouzdano je utvrđeno da oko 1250 kcal/dnevno osigurava trajno mršavljenje tempom od 0,5 kg/tjedno bez opasnosti za zdravlje, pa su stoga svi jelovnici u ovoj knjižici složeni na toj osnovi (doručak ručak večera dodatni obroci = 1250 kcal). To međutim ne znači da vi tu granicu ne možete pomaknuti prema naprijed i natrag što može ubrzati ili usporiti proces mršavljenja. Naravno, čuvajte se pretjerivanja!

 

Pitanje gotovih jelovnika koji su energijski provjereni, kulinarski lako prihvatljivi i nutricionistički izbalansirani, zahtjeva znanje i umješnost. Nažalost, bez toga nema uspješnog mršavljenja jer kako god okrenete, sve se vrti oko unosa s jedne i potrošnje kalorija s druge strane. Sportaši koji izuzetno paze na svoju težinu mogu poslužiti kao dobar primjer; često putuju mjenjajući zrakoplove i države, što samo po sebi znači i mjenjanje ustaljenih prehrambenih navika. Ali, oni uvijek znaju što smiju konzumirati, a što ne, te što je prava mjera za pojedini obrok.

 

Postoje 2 temeljne opcije; ili ćete koristiti gotove jelovnike (kao što je ovdje slučaj) koje je netko stručan za vas kompjutorski obradio ili ćete to načiniti sami koristeći se odgovarajućim softwerskim paketom, prehrambenim tablicama i dobrim receptima! . Kod toga treba, zdravlja radi, razlikovati nekoliko stvari;

1./ kvalitetan izbor namirnica da bi se osigurala raznovrsnost prehrane,
2./ slaganje malokalorijskih obroka koji će odgovarati biološkoj vrijednosti i
potrebama korisnika
3./ kulinarska priprema obroka prema takvom predlošku.

 

Naime, ne može se „slagati“ bilo koja namirnica , već je bitno - što i kako s čim ide, što se podnosi ili ne podnosi. Slaganje smislenog obroka na neki način jeste umješnost isto kao slaganje lijepog buketa cvijeća ili slaganje odjevnih predmeta. Improvizacija tu u pravilu ništa ne pomaže.

 

Temeljno pravilo kod toga jest da svaka jedinica tj obrok predstavlja približno određenu energijsku vrijednost, pa kad ih posložite u cjelodnevni jelovnik onda samo mjenjate jedinice. Prednost da sami idete u ovu “avanturu” jeste u tome što ćete koristiti omiljene namirnice a izbjeći one koje vam ne odgovaraju. Nitko ne zna što vi stvarno želite osim vas samih.

 

Knjižica se može nabaviti na tel 01/ 6688 611

 

Gastro.hr

Komentiraj

Morate biti registrirani da bi mogli komentirati članke!


Specijal