Recepti 13. listopada 2014.

Jezik u umaku

Jezik-u-umaku
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Provjerite zašto je jezik specijalitet u mnogim svjetskim kuhinjama

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 5

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 359

Potrebno vam je

  • 1000 g jezik
  • 2 žlica vinski ocat
  • 2 kom luk ,crveni
  • 0.70 dl vino bijelo
  • 3 kom mrkva, crvena
  • 1 vezica povrće za juhu
  • sol
  • papar u zrnu
  • 2 kom krastavci, kiseli
  • 1 kom maslac, slani
  • 1 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 2 žlica pasirana rajčica (passata)
  • goveđi temeljac

Priprema

  1. Jezik (cca 1 kg) dobro operite u hladnoj vodi. Stavite ga u lonac, naspite vodu, dodajte 1 žlicu octa i sol. Kuhajte ga najmanje 2-3 sata. Kada je jezik kuhan izvadite ga iz lonca i odmah stavite u hladnu vodu.
  2. Zatim dodajte mrkvu i luk izrezane na komade. Nalijte 2/3 vina, dodajte vezicu zeleni i papar u zrnu. Poklopite i pustite da vrije još 15 minuta. Nakon toga izvadite jezik, ogulite ga i izrežite na ploške.
  3. Priprema umaka: Stavite maslac da se istopi, dodajte žlicu brašna i popržite ga. Stavite dvije žlice pirea od rajčice i procijeđenu juhu (temeljac) u kojoj se dokuhavao jezik. Umak kuhajte dvadesetak minuta. Nakon toga dodajte ostatak vina i žlicu octa. Posolite, popaprite i začinite mirisnim travama, te ostavite umak da se kuha na laganoj vatri još desetak minuta.

Provjerite zašto je jezik specijalitet u mnogim svjetskim kuhinjama

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.