Kako spremiti sušene rajčice?

Autor:
Gastro.hr

Ispiši članak Pošalji Komentiraj (3)
Kralj ljeta idealno je doba za sve ljubitelje sušenih rajčica
Pravo je vrijeme za razmišljanje o pripremi pravih ljetnih poslastica koje je jednostavno nemoguće napraviti bez jedinstvenih ljetnih prirodnih uvjeta. Vrlo cijenjene i ukusne sušene rajčice uz malo truda i puno sunca možete napraviti i sami. Za početak, provjerite prognozu, treba vam tri do četiri sunčana dana za redom. Potom krenite u nabavku, treba vam oko 3 kg rajčica sorte šljivarica, nekoliko drvenih kutija za voće koje će vam pokloniti ljubazni prodavači voća i povrća. Trebat će vam i jedna litra ekstra djevičanskog maslinovog ulja, nekoliko režnjeva češnjaka, par listova bosiljka, malo ružmarina, papra i soli.
susenje rajcica.jpg
Provjerite prognozu, trebat će vam tri do četiri sunčana dana. Foto: Thinkstock

Rajčice prepolovite i očistite ih od koštica, te položite na dno drvene kutije od letvica sa korom prema dolje. Slažite ih samo u jednom sloju. Malo ih posolite i popaprite, pospite ružmarinom i stavite na izravno sunce na povišeno mjesto. Na kraju dana, kutije unesite u zatvoreni prostor, a ujutro ih opet iznesite na sunce. Nakon tri dana sunčanja rajčice će potamnjeti i smežurati se, a vi prionite na ručno guljenje kore jer ćete tako dobiti najukusniji proizvod.

Oguljene rajčice uronite u maslinovo ulje kojim ste napuniti sterilizirane staklenke, dodajte malo papra u zrnu, nekoliko režnjeva češnjaka i par listova bosiljka. Ovako pripremljene rajčice nenadmašan su dodatak sendvičima, canapeima, umacima za tjestenine, a možete ih jednostavno poslužiti uz kockice dobrog sira i fini domaći kruh ili pogaču. Oduševljenje kušača zasigurno neće izostati!

Pročitajte više:
Kozice s artičokama i sušene mini rajčice
Bruschette od rostbifa
Janjetina s marokanskim začinima
Komentari (3) / Svi komentari
CARLI
CARLI 31.8.2013 22:52:17

ja sam spremala šeri rajčice, samo sam ih prepolovila, začinila i osušila, te spremila u maslinovo ulje.Odlične su.

KRM
KRM 31.8.2013 11:13:47

mora biti isključivo ta sorta ili se može osušiti bilo koje rajčice!!!!

Mishko
Mishko 31.7.2012 13:55:47

Obožavam rajčice, bile svježe ili sušene.

Komentiraj

Morate biti registrirani da bi mogli komentirati članke!

Vezani članci

Fantastična jela s rajčicama

Donosimo vam naše najbolje recepte s rajčicama u kojima možete uživati do kraja ljeta Iako su nam...

Jako morski ravioli

Naša vrijedna blogerica Sandra muku je mučila dok nije došla do ovog savršenog morskog recepta...

U špici sezone: Caponata

Tradicionalno sicilijansko jelo koje može biti glavni obrok, ali i prilog mesu i ribi Ljeto nam je...

Svi vezani članci

Specijal

Anketa

Koje je vaše omiljeno ljetno voće?

Glasaj Rezultati