Kako spremiti sušene rajčice?

Autor:
Gastro.hr

Ispiši članak Pošalji Komentiraj (3)
Kralj ljeta idealno je doba za sve ljubitelje sušenih rajčica
Pravo je vrijeme za razmišljanje o pripremi pravih ljetnih poslastica koje je jednostavno nemoguće napraviti bez jedinstvenih ljetnih prirodnih uvjeta. Vrlo cijenjene i ukusne sušene rajčice uz malo truda i puno sunca možete napraviti i sami. Za početak, provjerite prognozu, treba vam tri do četiri sunčana dana za redom. Potom krenite u nabavku, treba vam oko 3 kg rajčica sorte šljivarica, nekoliko drvenih kutija za voće koje će vam pokloniti ljubazni prodavači voća i povrća. Trebat će vam i jedna litra ekstra djevičanskog maslinovog ulja, nekoliko režnjeva češnjaka, par listova bosiljka, malo ružmarina, papra i soli.
susenje rajcica.jpg
Provjerite prognozu, trebat će vam tri do četiri sunčana dana. Foto: Thinkstock

Rajčice prepolovite i očistite ih od koštica, te položite na dno drvene kutije od letvica sa korom prema dolje. Slažite ih samo u jednom sloju. Malo ih posolite i popaprite, pospite ružmarinom i stavite na izravno sunce na povišeno mjesto. Na kraju dana, kutije unesite u zatvoreni prostor, a ujutro ih opet iznesite na sunce. Nakon tri dana sunčanja rajčice će potamnjeti i smežurati se, a vi prionite na ručno guljenje kore jer ćete tako dobiti najukusniji proizvod.

Oguljene rajčice uronite u maslinovo ulje kojim ste napuniti sterilizirane staklenke, dodajte malo papra u zrnu, nekoliko režnjeva češnjaka i par listova bosiljka. Ovako pripremljene rajčice nenadmašan su dodatak sendvičima, canapeima, umacima za tjestenine, a možete ih jednostavno poslužiti uz kockice dobrog sira i fini domaći kruh ili pogaču. Oduševljenje kušača zasigurno neće izostati!

Pročitajte više:
Kozice s artičokama i sušene mini rajčice
Bruschette od rostbifa
Janjetina s marokanskim začinima
Komentari (3) / Svi komentari
CARLI
CARLI 31.8.2013 22:52:17

ja sam spremala šeri rajčice, samo sam ih prepolovila, začinila i osušila, te spremila u maslinovo ulje.Odlične su.

KRM
KRM 31.8.2013 11:13:47

mora biti isključivo ta sorta ili se može osušiti bilo koje rajčice!!!!

Mishko
Mishko 31.7.2012 13:55:47

Obožavam rajčice, bile svježe ili sušene.

Komentiraj

Morate biti registrirani da bi mogli komentirati članke!

Vezani članci

U špici sezone: Caponata

Tradicionalno sicilijansko jelo koje može biti glavni obrok, ali i prilog mesu i ribi Ljeto nam je...

Jednostavna priprema bruschetta

Bruschette možete pripremati u neograničenom broju varijacija, a uvijek će biti brz i ukusan obrok...

Srdele na dva načina

Naša blogerica Lorenka predlaže recepte za dva jednostavna jela sa srdelama koja se mogu jesti...

Svi vezani članci

Specijal

Anketa

Koju rubriku najviše volite čitati na našem portalu?

Glasaj Rezultati