Recepti 03. listopada 2014.

Krafne (pokladnice)

gastro postao gastro.24sata.hr
Krafne ili pokladnice su slatki kolači od dizanog tijesta koji se tradicionalno rade za poklade, a npr. u Slavoniji, krafne se pripremaju i za vrijeme kolinja. Dobile su naziv po starom običaju maskiranja- pokladama, a u narodu se zadržao prilagođeni njemački naziv, krafna ili krofna.

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 272

Potrebno vam je

  • 500 g pšenično brašno, bijelo
  • 100 g šećer, u prahu
  • 50 g šećer, kristal
  • 50 g maslac, neslani
  • 20 g kvasac, svježi
  • 5 kom jaje kokošje
  • 4 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 1 žlica tamni rum
  • 1 kom vanilin šećer
  • ulje suncokretovo
  • sol

Priprema

  1. Kod pripreme pokladnica, sve namirnice treba najprije temperirati. U posudu za miješanje stavite brašno pa ga na toplom mjestu malo zagrijte. Jaja, ako su iz hladnjaka, stavite na kratko vrijeme u mlaku vodu, a mlijeko malo ugrijte. Prostorija, u kojoj će se pokladnice praviti također mora biti topla. Bolje je da prostorija nije previše ugrijana, kako se tijesto ne bi prenaglo dizalo.
  2. Dodajte 5 žumanjaka, šećer, maslac, mlijeko s prethodno potopljenim i dignutim kvascem, rum i sasvim malo soli pa miješajte kuhačom dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače, odnosno dok se ne počnu pojavljivati mjehurići.
  3. Pokrijte tijesto čistom krpom i ostavite da stoji pola sata dok ne naraste. Radni stol pospite brašnom, stavite na njega tijesto i razvaljajte ga valjkom do debljine prsta, a zatim čašom ili kalupom vadite okrugle krafne i ostavite ih da stoje još dvadesetak minuta.
  4. Pecite ih zatim na vrućem ulju ili masti. Posuda, u kojoj će se pržiti pokladnice, mora se do polovice napuniti uljem. Ulje je dobro ugrijanao onda kad se mali komadić tijesta, koji smo ubacili, naglo digne i zažuti. Kad se krafne stave u ulje, prekrijte posudu poklopcem da bi krafne od vruće pare lijepo narasle. Posudu za to vrijeme lagano protresite. Kad krafne porumene, nakon otprilike 3 minute, pažljivo ih okrenite da se i druga strana isprži, ali sada ne prekrivajte posudu.
  5. Pržene krafne pospite šećerom u prahu a, dok su još vruće, ne smiju se slagati jedna na drugu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.