Recepti 03. listopada 2014.

Obični bijeli kruh

Obični bijeli kruh
gastro postao gastro.24sata.hr
Najjednostavniji recept za sve početnike i eksperte u pripremi domaćeg kruha

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 331

Potrebno vam je

  • 700 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 žlica sol
  • 25 g maslac, slani
  • 1 mala žlica šećer, kristal
  • 1 žlica suhi kvasac
  • 1.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 3 dl voda

Priprema

  1. U manju posudu stavite žlicu brašna, kvasac, šećer i s malo mlakog mlijeka zamijesite rijetko tijesto i ostavite ga na toplo da se diže.
  2. Brašno i sol uspite u veću zdjelu, dodajte istopljeni maslac. U sredini napravite udubinu i u nju uspite pripremljeni kvasac, ostatak mlakog mlijeka, toplu vodu i izmiješajte mekano tijesto (po potrebi dodajte još malo vode). Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i podloge. Mijesite tako da vanjski dio tijesta uvlačite u sredinu.
  3. Ovako pripremljeno tijesto stavite u nauljenu zdjelu, pokrijte i ostavite na toplo da se diže jedan sat. Potom ga ponovno promiješajte par minuta da se istisne zrak.
  4. Oblikujte tijesto po želji i stavite ga u nauljen kalup za pečenje. Pokrijte i ostavite da se diže još 30 minuta. Prije nego što ćete kruh staviti u pećnicu po površini ga pospite s malo brašna, ili premažite umućenim žumancem.
  5. 15 minuta prije upotrebe uključite pećnicu i zagrijte na 220 stupnjeva C. Stavite kruh i pecite 15 minuta. Tada smanjite temperaturu na 200 stupnjeva C i pecite još 20-30 minuta, dok se kruh dobro digne i olakša.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.