Recepti 17. prosinca 2017.

Za ljubitelje talijanske kuhinje: Osso buco alla Milanese

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalna priprema talijanskog specijaliteta ossobuco di vitello upečatljivog je i dinamičnog okusa

Jedno od najprepoznatljivijih jela sjevernog dijela Italije jest ossobuco ili u prijevodu 'kost s rupom'. Kad se pojede koštana srž iz kuhane kosti ostane rupa. Upravo je prema tome ovaj milanski specijalitet i dobio ime. 

Teleća koljenica peče se na klasičan način, s povrćem i juhom. Kruna ovog jela jest mješavina od peršina, limuna i češnjaka, kojom se sve na kraju posipa. Uobičajeno se poslužuje uz milanski rižoto ili špagete.

 

Možda vas zanima... Slastan osso bucco pripremljen s povrćem i začinima Recepti

 

Možda vas zanima... Ukusni janjeći osso bucco Recepti

 

Ossobuco:

  • 2 kom teleće koljenice
  • 100 g  crvenog luka
  • 50 g poriluka
  • 100 g celera
  • 100 g mrkve
  • 1 režanj češnjak
  • 1 lovorov list
  • 50 g svinjeske masti
  • 50 g maslaca
  • 2 dl bijelog vina
  • 10 g sušene rajčica
  • 5 g koncentrata rajčice
  • 250 g rajčica, datterino
  • pileći temeljac
  • bistra juha
  • sol
  • papar

Gremolada:

  • 5 g svježeg timijana
  • 5 g limunove korice
  • 5 g kadulje
  • 2 g ružmarina
  • 5 g vlasaca
  • 5 g mažurana
  • 5 g peršina

Priprema:

  1. Za ossobuco: Formirati ossobuco, začiniti i staviti da se prži na tavi dok ne dobije smeđu boju.
  2. Pirjati svo povrće izrezano na kockice na masti i malo maslaca (veličine oraha).
  3. Dodati pečeno meso, lovorov list, češanj češnjaka, sjeckane sušene rajčice, koncentrat od rajčice razrijeđen s malo juhe.
  4. Poklopiti i kuhati od 5 do 6 minuta na laganoj vatri, sipati bijelo vino i dodati filete od rajčice te koliko treba juhe od povrća i ponovno poklopiti. Sve zajedno staviti u pećnicu i peći cca 50 minuti na temperaturi od 180 stupnjeva Celzijusovih. Nakon toga, odvojiti meso od povrća.
  5. Povrće ispasirati ručnim mikserom te staviti kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta, odstraniti suvišnu mast te začiniti po ukusu.
  6. Za gremoladu: Nasjeckati sve začinske biljke zasebno s hladnom oštricom noža te pomiješati.

Izvor Giusepe Daddio

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.