Recepti 13. listopada 2014.

Pačji confiti, leća, šumsko voće i klice

gastro postao gastro.24sata.hr
Iako vrlo kalorična, pravi gurmani obožavaju patku zbog njene hrskave i sočne kožice

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 283

Potrebno vam je

  • maslac, slani
  • ulje maslinovo
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • svježi timijan
  • lovorov list
  • ružmarin
  • 150 g leća, suha
  • 1 kom jabuka (cijela)
  • 1 list peršin, list
  • 1 kom limun
  • klice graška
  • klice poriluka
  • alfa alfa klice
  • šumsko voće
  • 4 kom pačji bataci

Priprema

  1. Leću namočite noć prije pripreme. Procijedite te skuhajte u malo posoljene vode. Nemojte je prekuhati nego je skinite s vatre nekoliko minuta prije i šokirajte u ledenoj kupki.
  2. Jabuku narežite na trakice kao za julien povrće i umiješajte u leću. Leću začinite solju, maslinovim uljem i limunovim sokom. Confit napravite tako da očistite batke (bilo bi dobro posoliti ih i popariti dan prije).
  3. Pecite u masnoći, u mješavini maslaca i maslinova ulja koje ih je prekrilo. Dodajte timijan, lovor i ružmarin.
  4. Neka se peku, ali pripazite da ne zakuha ulje. Idealna temperatura je 80 stupnjeva. Neka na njoj kuhaju 2 do 3 sata.
  5. Kada su batci pečeni, izvadite ih i na malo gusje masti zapecite kožice da budu hrskave. Šumsko voće kuhajte na karameliziranom šećeru. Blendajte te propasirajte i servirajte kao podlogu za leću s jabukama.
  6. Na nju naslonite rumeni batak, a na njega klice koje ste začinili maslinovim uljem, soli i limunom.

Izvor Tomislav Gretić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.