Recepti 13. listopada 2014.

Pita sa slaninom i sirom

Pita sa slaninom i sirom
gastro postao gastro.24sata.hr
Quiche Lorraine je tipična francuska slana pita od prhkog tijesta koja izgledom podsjeća na pizzu

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 1686

Tijesto

  • 230 g pšenično brašno, bijelo
  • 120 g maslac, slani
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )

Nadjev

  • 200 g slanina suha, masna
  • 1 kom luk ,crveni
  • 750 g parmezan
  • 4 kom jaje kokošje
  • 1.50 g vrhnje za kuhanje
  • 1.50 g mlijeko kravlje, punomasno
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. Maslac narežemo na kocke. Za tijesto u multipraktik stavimo brašno i maslac pa miksamo dok ne dobijemo mrvičastu smjesu. Dodamo žumanjak i 3 – 4 žlice hladne vode.
  2. Premjestimo na pobrašnjenu površinu i kratko izmijesimo. Pokrijemo i stavimo u hladnjak najmanje 30 minuta.
  3. Pećnicu zagrijemo na 190 °C. Razvaljamo tijesto na pobrašnjenoj površini i obložimo njime kalup te ga utisnemo uz stranice. Izbodemo ga, obložimo papirom i kuglicama za pečenje.
  4. Pečemo nasuho 12 minuta, maknemo papir i kuglice pa pečemo još oko 10 minuta.
  5. Luk oljuštimo i sitno nasjeckamo. Jaja blago istučemo. U zagrijanoj tavi nasuho popržimo slaninu 3 – 4 minute. Dodamo luk i pržimo 2 – 3 minute, pa rasporedimo luk i slaninu po tijestu. Dodamo sir.
  6. Umiješamo jaja, vrhnje, mlijeko i crni papar te ulijemo u tijesto. Stavimo kalup u lim za pečenje i pečemo 25 – 30 minuta.

Quiche Lorraine je tipična francuska slana pita od prhkog tijesta koja izgledom podsjeća na pizzu

Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.