Recepti 13. listopada 2014.

Punjene artičoke

Punjene artičoke
gastro postao gastro.24sata.hr
Dolması Enginar - turski naziv za lagano, zdravo i hranjivo jelo u kojem glavnu ulogu ima vrlo cijenjena artičoka

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 828

Artičoke

  • 8 kom artičoka (listovi i srce)
  • 1 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 1 kom limun
  • 4 čaša voda
  • 1 mala žlica sol
  • 1 kom rajčica, crvena

Nadjev

  • 1 šalica ulje maslinovo
  • 6 kom luk ,crveni
  • 1 žlica pistacije
  • 0.50 šalica riža, nepolirana
  • 1 mala žlica sol
  • 1 mala žlica šećer, kristal
  • 1 mala žlica svježe mljeveni papar

Potrebno vam je

  • 3 šalica voda
  • 1 vezica peršin, list
  • 0.50 vezica kopar
  • 0.50 vezica menta

Priprema

  1. Odrežemo stabljike i donje listiće artičoka. Narežemo rajčice na ploške. Vodu s limunovim sokom, brašnom i soli stavimo na vatru pa neka provrije.
  2. U tome kuhamo artičoke oko pet minuta. Izvadimo ih i ocijedimo. Vodu maknemo s vatre. U vrućoj vodi riža neka stoji pola sata. Ocijedimo je.
  3. U tavi zagrijemo malo ulja pa na njemu pirjamo luk i pistacije. Dodamo rižu, sol, šećer, papar i pirjamo još pet minuta miješajući. Dodamo vode i kuhamo dok je riža ne upije. Maknemo s vatre pa umiješamo nasjeckane peršin, metvicu i kopar.
  4. Napunimo artičoke nadjevom od riže. Rajčicu narezanu na ploške smjestimo između punjenih artičoka i podlijemo s malo vode u kojoj su se kuhale.
  5. Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Kad je jelo gotovo, izvadimo ga i pustimo da se ohladi. Potom ga stavimo u hladnjak i poslužimo dobro rashlađeno.

Izvor 'Kuhinje svijeta - Turska kuharica'

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.