Roštilj

Autor:
Gastro.hr

Ispiši članak Pošalji Komentiraj (0)
Čim priroda oživi, čim trava ozeleni, a cvijeće zamiriše, znak je da se izlazi van, da se negdje uz obalu kakvog lijepog potočića, uz jezero, na planini ili u lijepo uređenoj okućnici, pripreme sitna drva za odlogu, drveni ugalj, da se raspušu roštilji i da se s uživa u prirodi i dobrome jelu.
Prednosti roštilja su višestruke: hrana pripremljena na roštilju praktična je i brza; može biti i svečano druženje s prijateljima; uživa se u prirodi, a isto tako dobro se jede; hrana s roštilja neće se uvrijediti ako se posluži i u papirnom ili plastičnom posuđu; na roštilju se može pripremati sve, i meso i riba i povrće i voće, pa i sir; roštilj koriste i oni koji puno imaju, ali mogu se omrsiti i oni koji imaju malo; i konačno, kod pripremanja roštilja i nije uvjet baš neko veliko kulinarsko umijeće.

Ipak, potrebno je ovdje dati nekoliko savjeta pri pripremanju jela na roštilju:
Da bi meso s roštilja bilo što mekše i ukusnije, potrebno je da u marinadi nekoliko sati. Pripremanje marinade je stvar ukusa, ali prilagođava se i vrsti mesa. Kod mariniranja bijelog i crvenog mesa za marinadu se najčešće upotrebljavaju slijedeći sastojci: ulje, zdrobljeni češnjak, sol, papar, mljevena crvena paprika (ne pretjerivati s paprom i mljevenom paprikom, jer će papar i paprika u suprotnom izgorjeti na žaru), naribana kora limuna i začinsko bilje (ružmarin, bosiljak, majčina dušica...). Prije nego se meso stavi na vruću rešetku treba ga malo ocijediti kako marinada ne bi kapala na žar i stvarala plamen.

Žar za roštilj priprema se tako da se uz pomoć papira zapali sitno nasječeno drvo, a kada se razgori dodaje se drveni ugalj ili ugljeni briketi. Zbog specifičnog mirisa dobro je staviti nekoliko grančica sušene vinove loze. Da bi se stvorio dobar žar potrebno je osigurati dovoljan dodok zraka. Raspirivanje žara može se ostvariti na više načina, od običnog mahanja savinutim novinama do raspirivanja uz pomoć fena - ako ima električne struje.

Rešetka roštilja se stavlja kada je pripremljen žar. Kada se dovoljno zagrije premaže se kriškom slanine ili s malo ulja kako se meso ne bi ljepilo za rešetku. Optimalna temperatura za pečenje je ako se dlan može držati neposredno nad rešetkom do 3 sekunde.

Meso koje se peče u komadu treba okrenuti kada na gornjoj strani počnu probijati sokovi iz unutrašnjosti. Koliko se puta meso treba okrenuti ovisi o jačini žara, ali i umjeća kuhara. Dobri poznavaoci roštilja meso okreću samo jednom.

Kada se riba stavi na rešetku treba je nekoliko puta povući po rešetki kako se ne bi zalijepila. Okreće se samo jednom i to kada je potpuno otpustila od rešetke.
Ako vatra bukne prilikom pečenja ne gasiti je vodom. Radije dodati par komada vlažnog ugljena.

Što se meso dulje peče postaje sve tvrđe. Stoga je važno znati kada je dovoljno pečeno. To se najbolje testira vilicom. Ako vilica lagano prodire u meso ono je pečeno.

Kada je sve gotovo ne zaboraviti ugasiti vatru i očistiti roštilj. Najbolje je pustiti da se žar sam ugasi. Kada je potpuno ugašen pokupi se s ložišta i baca u smeće. Masnoću s rešetke temeljito skinuti žičanom četkom. Izbjegavati pranje deterđentima.

Konačno – oprez s vatrom i žarom.

Gastro.hr

Komentiraj

Morate biti registrirani da bi mogli komentirati članke!

Vezani članci

Može li roštilj biti zdrav?

Kult štovanja roštilja seže tisućama godina unatrag. Roštilj je zapravo moderna i kontrolirana...

Praktične ideje za ljetne zabave

Ljetni je period najbolje iskoristiti za druženja na otvorenom i pripremu hrane u skladu s tim....

Mali trikovi za velika jela

Poznati chef Branko Ognjenović donosi vam male tajne koje kod pripreme jela trebate znati. Branko...

Svi vezani članci

Specijal

Anketa

Koje je vaše omiljeno ljetno voće?

Glasaj Rezultati