Recepti 03. listopada 2014.

Salata od povrća na palenti

Salata od povrća na palenti
gastro postao gastro.24sata.hr
Salata sa sjemenakama buče i bučinim uljem koju pripremaju u osječkim "Urbanim vrtovima"

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 534

Potrebno vam je

  • 100 g mrkva, crvena
  • 150 g krastavci (svježi, sirovi)
  • 100 g rog paprika
  • 40 g mladi luk
  • 100 g rukola
  • 100 g salata, zelena
  • 50 g radič, zeleni
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 50 g celer, korijen
  • 100 ml ulje bučino
  • 50 ml jabučni ocat
  • 100 g kukuruzno brašno ili krupica
  • 50 g parmezan
  • 100 g maslac, slani
  • sjemenke bundeve, oljušt. sušene
  • 50 g grana padano

Priprema

  1. Povrće očistiti i oprati u vodi.
  2. Krastavac prerezati po dužini na dva dijela i malom žličicom izvaditi sjemenke.
  3. Papriku prerezati po pola očistit od sjemenki i žilica.
  4. Celer i mrku očistiti i narezati na ploške (cca 2 mm).
  5. Zelenu salatu i radič iskidati rukom na manje komadiće i pomiješati s rikolom.
  6. Celer, mrkvu, krastavac, papriku i mladi luk izrezati na tanke rezance (Julienne).
  7. Palentu skuhati u posoljenoj vodi, pri kraju kuhanja umiješati parmezan.
  8. Izlitio u manju tepsiju koju namažete maslacem i pustite da se dobro ohladi.
  9. Bučine sjemenke popržite na tavi s malo soli (bez ulja) par minuta da se ugriju i malo porumene.
  10. Od jabučnog octa i bučnog ulja napraviti preljev.
  11. Ohlađenu palentu narežite na ploške te ih stavite da se lagano poprže na maslacu.
  12. Salatu i narezano povrće pomiješjte zajedno, i začinite solju, krupno mljevenim paprom i preljevom.
  13. Kada palenta porumeni servirajte ju na tanjur.
  14. Na palentu stavite začinjenu salatu.
  15. Sve skupa pospite s poprženim sjemenkama buće, i na listiće naribanim Grana Padano sirom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.