Savjeti chefa Branka Ognjenovića

Kreirajte nedjeljni ručak i impresionirajte najbliže uz stručno vodstvo i pomoć vlasnika kulinarskog studija Majstor kuhar
zapecena_palenta_ognjenovic2.jpg
Palentu oblikujte uz pomoć čaše ili šalice veličine po izboru. Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
Zapečena palenta Majstor kuhar

RECEPT

  • Ovo je vrlo jednostavno jelo za čiju pripremu će vam trebati maksimalno 30 min.
  • Palentu nemojte skuhati pretvrdu jer će pečenjem još otvrdnuti.
  • Za oblikovanje palente možete koristiti čašu ili šalicu veličine po izboru.
  • Palentu možete pokriti gorgonzolom nakon što ju izlijete u posudu te u komadu zapeći, a kada je, možete ju rezati na kocke te poslužiti
  • Osim gorgonzole možete upotrijebiti Brie, Camembert, kajmak ili neki mladi ovčji ili kozji sir.
pureca rolada alla Wellington2.jpg
Meso pripremljeno na Wellington način umata se u lisnato tijesto. Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
Pureća rolada alla Wellington

RECEPT

  • U gastronomiji Wellington je naziv koji se odnosi na umatanje mesa u lisnato tijesto.
  • Ako niste vični izradi tijesta, možete upotrijebiti i kupovno. U nedostatku lisnatog tijesta možete koristiti i tijesto za štrudlu, postupak je isti. Jedina razlika je ta što se lisnato tijesto prije pečenja premazuje s jajetom, a tijesto za štrudlu s maslacem i uljem (jer lisnato tijesto dobiva boju na drugačiji način, a tijesto za štrudlu je čvršće i neće se raspasti tijekom pečenja).
  • Nakon što ste roladu zamotali, a prije nego što je stavite u pećnicu, tijesto obavezno valja "popikati" s gornje strane, kako ne bi puklo za vrijeme pečenja.
  • Roladu premazujemo jajetom kako bi dobili lijepu boju i povezanost.
  • Flambiranje je oplemenjivanje jela s alkoholom - kada alkohol ispari ostaje specifična aroma pića u jelu.
  • Flambirajte na srednje vrućoj tavi (kod prevruće tave i plamen je visok i opasan) i nikada se ne približujte licem tavi za vrijeme flambiranja niti gledajte u nju.
  • Flambirano jelo gasimo vrhnjem - alkohol prestaje isparavati i vatra se gasi. Odabrali smo vrhnje jer ga kasnije možemo iskoristiti za umak, u koji po želji, prije dodavanja gljiva, možete dodati i pršut ili špek.
jabuke jogurt sumsko voce ognjenovic2.jpg
Kako bi tijesto popilo što manje ulja, u njega dodajte kap ulja. Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
Jabuke u košuljici s jogurtom i šumskim voćem

RECEPT

  • Snijeg od bjelanjaka umiješavamo u smjesu od tijesta (na kraju) kako bi tijesto bilo rahlo i lepršavo.
  • U tijesto dodajte kap ruma kako bi ono popilo što manje ulja.
  • Prilikom prženja pripazite da ulje nije prevruće niti prehladno. Bude li ulje prevruće, postoji opasnost da vam jabuke izgore i dobiju ružnu tamnosmeđu boju. Jabuka se u tom slučaju neće stići speći, ostat će tvrda, a ovitak će izgoriti. Bude li ulje prehladno, jelo će popiti previše ulja i bit će gnjecavo, a ne rahlo.
ognjenovic i slike.jpg
U poslovnom prostoru kulinarsko-konzultanstske tvrtke Majstor Kuhar zidovi su prepuni fotografija a iza svake od njih krije se neka zanimljiva priča. Uvijek nasmijan, Branko Ognjenović pozirao nam je pored fotografija koje ga podsjećaju na trenutke u njegovoj karijeri koje nikada neće zaboraviti. Crno bijele fotografije uslikane su 1969. godine, i na njima možete vidjeti 14-godišnjeg Branka,kada je po prvi puta u svom životu obukao kuharsko odijelo. Branko je naime, već u vrtiću znao da će biti kuhar, i unatoč tome što su njegovi roditelji za njega imali drugačije planove, kada je karijera u pitanju, Branko nikada nije odustao od svog poziva. Na desnoj slici Branko se nalazi s velikanom francuskog kulinarstva Paulom Bocuseom, s kojim će se uskoro imati ponovno prilike sresti.

Komentiraj

Morate biti registrirani da bi mogli komentirati članke!

Vezani članci

Nezaboravan nedjeljni ručak

Kulinarski akademik Branko Ognjenović svoj meni opisuje pridjevima jednostavno, jeftino i efektno...

Tri svjetska jela hrvatskih chefova

Doživite Meksiko, Španjolsku i Francusku na tanjuru uz Zdravka, Berislava i Branka Ako je netko...

Narodni roštilj u Osijeku

Popularno događanje seli se na istok Hrvatske nakon čega ide u Istru U subotu 18. svibnja Narodni...

Svi vezani članci

Specijal

Anketa

Koje je vaše omiljeno ljetno voće?

Glasaj Rezultati