Senjković, Bročko Rič 2011

Vinska karta

Vrsta:
% alkohola:
Sorta:
Berba:
Regija:
Proizvođač:
Najbolje pristaje uz:
sva pečena i začinjenija mesna jela, brudete od masnije ribe, kobasice od divljači, pršut, otočki ovčji sir
Temperatura posluživanja:
18 ºC
Cijena:
oko 70 kn

Autor:
Gastro.hr

Ispiši članak Pošalji Komentiraj (0)
Brač se konačno uspjeo isprofilirati na vinskoj karti Hrvatske.
Tako nešto vinski dobro i pozitivno kao što je vinarija Senjković Braču se nije jako dugo dogodilo. Nakon godina ispodprosječnosti Senjkovići su uspjeli uvrstiti Brač na hrvatsku vinsku kartu te su postali određeni sinonim za „value for money“ Plavce. Uz istovremene aktivnosti na jugu otoka u vinariji Jako Vino, Brač polako postaje još jedan dalmatinski otok na kojeg se isplati zaputiti kao vinski turist. Od prvog susreta s vinima obitelji Senjković na Vinoviti 2011. (koji su vjerojatno bili jednina svijetla točka sajma), gdje sam ostao i više nego ugodno iznenađen iskrenošću i originalnošću njihova dva ponuđena Plavca pa sve do danas za Senjkovićeva vina se čuju samo pozitivne kritike.

Dobivši degustacijsku butelju ostao sam malo iznenađen godištem ispisanim na etiketi – 2011? Zar je moguće da je dalmatinski crnjak iz recentne berbe već na tržištu? Znatiželja je bila sve veća i veća a i pitanja su se nizala jedno za drugim – da li je moguće odnjegovati potentni Plavac u tako kratkom periodu te nije li možda riječ o stilskom zaokretu i vinifikaciji u inoxu?

Vizualno je čiste i bistre rubinske boje, s određenom providnošću. Prvi udisaj otkriva snažne, gotovo pa napadne arome hrastovih bačvica – mirisi koji neopisivo podsjećaju na južnoameričke crnjake prošlog desetljeća u srednjem cjenovnom rangu. Obilni i bogati slatki začini govore mi kako je ovo najvaniliziraniji buteljirani hrvatski primjerak kojega sam imao priliku kušati. Na sreću, s vremenom, kako se vino „nadisalo“ kisika počele su se javljati i arome višnje, šljive i paprati da bi još kasnije vino nekako „osvježilo“ i postalo slojevitije s dobrom dozom cvjetnih aroma (ruža, ljubičica).

U ustima je gusto, umjerene koncentracije i prepuno voćne slasti koja je u prvim gutljajima skrivena iza izraženije adstrigencije, najizraženije na usnama i unutarnjoj strani obraza. Nakon dva do tri gutljaja, kada se priviknete na „skupljajući“ efekt, ističu se gusti i zrnasti, zreli tanini. Umjereno trajan retrokus u obilježen je kombinacijom zrelog voća i bariknih aroma. Osobno bi na nepcu volio osjetiti nešto izraženije kiseline, međutim s druge strane znam mnoge kojima će upravo ova „kiselinska mekoća“ biti razlogom za posegnuti za ovim primjerkom. Tehnički je vrlo dotjerano (za tradicionalne ljubitelje Plavaca možda čak predotjerano) ali vjerujem da će mu kojih pola godine do godine u boci dobro doći, prije svega da se barikni mirisi primire te povežu i uravnoteže s ostatkom. Naravno, sve ovo pišem kao konzument iz udobnosti fotelje, ne uzimajući u obzir i financijsku stranu priče koju je često vrlo teško uskladiti s prirodom vina pa su nužni kompromisi – možda je ovo vino upravo jedan od takvih kompromisa. Prosudite sami.

Vino za recenziju osigurao „G.E.T. - udruga za kulturu stola." www.facebook.com/GETreport

Davor Barać

Komentiraj

Morate biti registrirani da bi mogli komentirati članke!


Vezani članci

Kendall-Jackson, Vintner`s Reserve Zinfandel 2009.

Kalifornijsko vino iznenađujuće kiselo-voćne ravnoteže uz vrlo pikantno-ljutkasti,...

Tomaz, Teran Barbarossa 2010

Elegantno pikantno, čvrsto i svježe poput istarske noći u rano proljeće Jednom vinificiran i...

Pisano, Tannat 2012.

Vino koje savršeno pristaje svinjskom kareu ili gulašu od divljači s njokima Slično kao i Malbec,...

Svi vezani članci

Specijal