Recepti 13. listopada 2014.

Šerbet u umaku od naranče

Šerbet u umaku od naranče
gastro postao gastro.24sata.hr
U Turskoj se vjeruje da šerbet ima ljekovita svojstva, a začini i voće uzgajaju se pod nadzorom liječnika i farmaceuta u Osmanskom dvoru

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 434

Šerbet

  • 3 šalica sok od naranče (prirod. svježi)
  • 1 šalica limunov sok
  • 100 g šećer, kristal

Umak

  • 0.80 šalica vrhnje, tekuće
  • 1 žlica šećer, kristal
  • 3 grančica bosiljak, vezica
  • 2 žlica ulje maslinovo
  • 5 kapi limun
  • 1 na vrh noža kukuruzni škrob
  • 5 kapi ekstrakt naranče

Ušećerene masline

  • 80 g masline, crne
  • 100 g šećer, kristal
  • 6.50 žlica voda

Priprema

  1. Ušećerene masline napravimo večer prije. Prepolovimo masline kako bismo ih odsolili i blanširamo dva-tri puta u kipućoj vodi. Osušimo.
  2. Napravimo sirup s vodom i šećerom. Stavimo masline unutra i kuhamo 15 minuta. Maknemo s vatre, a masline ostavimo da se namaču 24 sata.
  3. Sastojke za šerbet pomiješamo u miješalici. Također ih možemo staviti u posudu i ostaviti da se zamrznu. Šerbet iz posude uklonimo tako da ga sastružimo vilicom.
  4. Prokuhamo vrhnje i šećer. Umiješamo kukuruzni škrob. Maknemo s vatre. Umiješamo žlicu maslinova ulja i usitnjene listove bosiljka. Ostavimo da se poveže i ohladi. Dodamo limunov i narančin sok.
  5. Ulijemo umak u četiri duboka tanjura i u njih stavimo loptice šerbeta. Po njima pospemo ušećerene masline.
  6. Na vrh stavimo po list bosiljka, dodamo malo maslinova ulja i odmah poslužimo.

Izvor 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.