Recepti 13. listopada 2014.

Školjke dondole i zeleni čaj

gastro postao gastro.24sata.hr
Jelo se preporučuje samo istinskim zaljubljenicima u more zbog specifičnog mirisa školjaka i morske salate

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 175

Potrebno vam je

  • 1000 g brbavica
  • zeleni čaj u listićima
  • ulje maslinovo
  • 1 šaka morska salata
  • riblji temeljac

Priprema

  1. Svježe školjke dondole dobro očistite i iščetkajte grubom četkom od algi i pijeska. Isperite ih nekoliko puta pod mlazom vode kako ne bi ostali komadići oklopa.
  2. Školjke kratko provaljajte na malo maslinova ulja. Protresite zdjelu da ih ulje oblije jer se otvaraju od topline.
  3. One školjke koje se nisu otvorile odmah izvadite jer je to znak da nisu svježe i mogu pokvariti cijelo jelo. Ne otvarajte ih na silu.
  4. Podlijte ribljim temeljcem. Listiće zelenog čaja (nipošto ne koristite one aromatizirane jer će preuzeti okuse) stavite u filtar vrećicu, zatvorite je i neka se kratko kuha sa školjkama i temeljcem u poklopljenom loncu. 5. Prije kraja dodajte šaku morske salate.
  5. Servirajte i pokapajte ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Izvor 'S okusom mora i soli' Marin Rendić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.