Recepti 13. listopada 2014.

Slatko-slane sarme

Slatko-slane sarme
gastro postao gastro.24sata.hr
Sarmak znači motati, umotavati, a u ovom je slučaju nadjev koji se umotava u listove vinove loze slatko-slanog okusa

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 1341

Potrebno vam je

  • 500 g list vinove loze
  • 500 g luk ,crveni
  • 200 g riža, nepolirana
  • 2 žlica pinjoli
  • 1 žlica grožđice
  • svježe mljeveni papar
  • 0.50 mala žlica mljeveni cimet
  • 1 mala žlica menta, osušena
  • 1 mala žlica šećer, kristal
  • 2 mala žlica sol
  • 2 šalica ulje maslinovo
  • 2 kom limun
  • peršin, list

Priprema

  1. Očistimo vanjski sloj luka pa prelijemo hladnom vodom na pet minuta. Nasjeckamo. Dodamo 3/4 maslinova ulja i dvije žlice pinjola te dobro promiješamo.
  2. Propemo rižu i dodamo smjesi. Miješamo nekoliko minuta da se dobro povežu. Dodamo papar, cimet, šećer, grožđice, sok jednog limuna, sol i 1/2 čaše tople vode. Kuhamo oko šest minuta dok riža potpuno ne upije vodu. Za kraj dodamo metvicu.
  3. Marinirano lišće vinove loze prokuhamo tri minute. Rukom iscijedimo vodu iz lišća. Ako postoje tvrdi dijelovi, lagano ih stanjimo nožem.
  4. Količinu smjese s rižom (punjenje) stavljamo na list prema njegovoj veličini. Smotamo u sarme. Nekoliko listova stavimo na dno lonca kako zamotane sarme ne bi zagorjele.
  5. Poslažemo rolice u lonac te prekrijemo slojem lišća vinove loze. Narežemo drugi limun na kriške i poslažemo preko lišća.
  6. Prelijemo sarme 1,5 čašom vode pa kuhamo oko 25 minuta. Nakon što se ohladi, stavimo u hladnjak te hladimo 24 sata. Poslužimo posuto peršinom i kriškama limuna te uz čašu jogurta.

Izvor 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.