Recepti 13. listopada 2014.

Složenac od graha, patke i kobasica

Složenac od graha, patke i kobasica
gastro postao gastro.24sata.hr
Cassoulet je izdašno jelo s grahom i mesom podrijetlom s jugozapada Francuske

Vrijeme pripreme: više od 180 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 1411

Potrebno vam je

  • 350 g grah, šareni
  • 1 žlica ulje maslinovo
  • 8 kom kobasice svinjske
  • 250 g panceta
  • 2 kom luk ,crveni
  • 1 kom mrkva, crvena
  • 4 režanj češnjak
  • 1 grančica majčina dušica
  • 1 list lovorov list
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 2 žlica pasirana rajčica (passata)
  • 400 g rajčica, crvena
  • 2 dl vino bijelo
  • 1 kom pecivo, bijelo
  • 1 žlica peršin, list
  • 4 kom pačji bataci

Priprema

  1. Pancetu narežemo na komade. Luk i češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. Mrkvu ogulimo i narežemo na kolute. Rajčicu nasjeckamo.
  2. Grah stavimo u lonac, prelijemo ga s mnogo hladne vode, ostavimo da zavre i kuha se 10 minuta. Sklonimo s vatre i ostavimo da se 2 – 3 sata natapa u vodi, pa ocijedimo.
  3. U tavi zagrijemo maslinovo ulje i pržimo kobasice 7 – 8 minuta, povremeno ih okrećući. Izvadimo ih iz tave i odložimo. U tavu stavimo pancetu i pržimo je 5 minuta. Izvadimo i odložimo s kobasicama.
  4. Stavimo luk i mrkvu i lagano pirjamo 10 minuta. Zatim dodamo 3 češnja češnjaka i pirjamo 1 minutu.
  5. Pećnicu zagrijemo na 220 °C. Pačje batke izbodemo vilicom te ih pečemo 30 minuta. Izvadimo iz pećnice. Sačuvamo masnoću od pečenja i smanjimo temperaturu pećnice na 140 °C.
  6. U tešku vatrostalnu zdjelu položimo sastojke u slojevima, počevši s polovicom graha, lukom, mrkvom, kobasicama, pancetom, pačjim batcima te, na kraju, preostalim grahom. U sredinu uguramo grančicu majčine dušice i lovorov list te posolimo i popaprimo.
  7. Pomiješamo 9 dl vruće vode s pireom od rajčice, rajčicama i vinom, pa tu mješavinu ulijemo u zdjelu. Poklopimo i pečemo u pećnici 3 sata, po potrebi dodajući još vode.
  8. Odrežemo koru s peciva (baguette star jedan dan), natrgamo ga i s preostalim češnjakom stavimo u multipraktik. Izmiksamo u grube mrvice. U tavi zagrijemo 2 žlice pačje masti, pa na vatri srednje jačine pržimo mrvice 7 – 8 minuta. Ocijedimo na kuhinjskom papiru i umiješamo začinsko bilje.
  9. Složenac izvadimo iz pećnice i promiješamo.

Cassoulet je izdašno jelo s grahom i mesom podrijetlom s jugozapada Francuske

Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.