Recepti 13. listopada 2014.

Sogan dolma

Sogan dolma
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Punjeni luk je tradicionalni bosanski specijalitet koji je osobito popularan u Mostaru, ali i puno dalje

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 445

Potrebno vam je

  • 1000 g luk ,crveni
  • 400 g mljevena junetina
  • 100 g riža, polirana (ili brašno )
  • 50 g celer, korijen
  • 2 dl vrhnje kiselo (20% masti)
  • limun
  • mrkač
  • sol
  • papar
  • 1 prstohvat crvena paprika

Priprema

  1. Luk očistimo i svakoj glavici odrežemo ravno vrh. Stavimo ih u lonac i kuhamo nekoliko minuta. Ocijedimo ih i ohladimo.
  2. U zdjeli dobro izmiješamo meso, naribane mrkvu i celer, rižu, sol i svježe mljeveni papar. Tom smjesom punimo luk. Vanjski sloj svake glavice bacimo, sredinu iskoristimo za podlogu, a ostatak punimo.
  3. Napunjene glavice luka slažemo u lonac i pospemo mljevenom crvenom paprikom. Podlijemo mlakom vodom tako da prekrije glavice. Najprije kuhamo na jačoj temperaturi, a kada provrije, smanjimo jačinu vatre.
  4. Poslužimo uz kriške limuna i kiselo vrhnje.

Izvor "Kuhinje svijeta - Turska kuharica", 24sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.