Recepti 13. listopada 2014.

Tanka pogača

Tanka pogača
gastro postao gastro.24sata.hr
Fougasse je tradicionalna francuska pogača kojom se mjerila točna temperatura štednjaka na drva koji nisu imali termometre

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 377

Nadjev

  • 1 žlica ulje suncokretovo
  • 1 kom luk ,crveni
  • 2 kriška slanina suha, masna

Tijesto

  • 400 g oštro brašno
  • 7 g suhi kvasac
  • 1 g sol
  • 4 g ulje maslinovo
  • krupna morska sol
  • masline, crne

Priprema

  1. Luk oljuštimo i sitno nasjeckamo. Slaninu narežemo na komadiće. U tavi zagrijemo ulje pa popržimo slaninu i luk. Sklonimo iz tave i odložimo. U zdjeli pomiješamo 20 dag brašna s kvascem. Dodamo oko 1,5 dl vode i miješamo 3 – 4 minute.
  2. Pokrijemo i pustimo da se digne i ponovno padne. Za to će trebati oko 4 sata. Dodamo preostalo brašno, sol, 1,5 dl vode i maslinovo ulje te dobro pomiješamo.
  3. Smjesu prebacimo na pobrašnjenu radnu površinu i umijesimo u glatko tijesto. Vratimo u zdjelu i pustimo da se diže oko 1 sat. Obložimo 3 lima papirom za pečenje. Izbušimo tijesto i dodamo slaninu i luk.
  4. Dobro zamijesimo, a zatim tijesto razdijelimo u 3 kugle. Valjkom ih razvaljamo na debljinu od oko 2,5 cm, a zatim svaki komad oblikujemo u krug.Pećnicu zagrijemo na 230 °C. Stavimo tijesta u lim za pečenje.
  5. Svaki krug zarežemo oštrim nožem, dvaput po sredini, a zatim sa svake strane po tri puta pod nagibom. Tijesto zarežemo do kraja u dubinu, ali ne preko rubova.
  6. Premažemo ga maslinovim uljem, pospemo morskom soli i ostavimo da se diže oko 1 sat. Pečemo 15 oko minuta. Izvadimo ih iz pećnice, a prije posluživanja ukrasimo maslinama pustimo da se ohlade.

Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.