Torta s bademima i karamelom

Raskošna torta koja nalikuje slatkom oblaku

Priprema

Za 2 beze kore:
  1. Pećnicu zagrijte na 130°C. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom za pečenje.
  2. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih izradite u čvrst snijeg. Dodajte šećer (postupno, ne sve odjednom) i vaniliju pa nastavite miksati još nekoliko minuta, smjesa treba biti čvrsta i sjajna.
  3. Smjesu za kore podijelite na dva lima, svaku oblikujte u krug promjera 20 cm (tijekom pečenja kore će se malo raširiti).
  4. Pecite ih 80 minuta u pećnici zagrijanoj na 130°C. Tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu.
  5. Ako imate pećnicu s ventilacijom, obje kore pecite istovremeno, na dva nivoa. Ako nemate, pecite svaku posebno.
  6. Nakon pečenja kore trebaju izvana biti hrskave a iznutra mekane i pjenaste. Pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite kore da se polako hlade u pećnici.

Za karamel:
  1. U posudi debljeg dna otopite šećer, kada se sav šećer otopio i dobio finu smećkastu boju, dodajte maslac i vaniliju te otprilike 60 ml slatkog vrhnja.
  2. Miješajte na laganoj vatri 5 minuta pa dodajte preostalo slatko vrhnje i lagano još kratko miješajte, tek da smjesa postane glatka.
  3. Ohladite karamel na sobnoj temperaturi.

Za kremu od badema:
  1. Bademe kratko potopite u kipuću vodu, ocijedite pa prstima uklonite kožicu. Oguljene bademe posušite i sameljite. Zakuhajte mlijeko.
  2. U drugoj posudi pjenasto izradite žumanjke s dvije žlice šećera, dodajte im gustin i malo vrućeg mlijeka, promiješajte pa sve ulijte u posudu s mlijekom i kuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok se ne zgusne.
  3. Ostavite da se hladi. Izradite maslac (sobne temperature) sa šećerom u prahu, dodajte mljevene bademe i ohlađenu žutu kremu pa sve promiješajte da se sastojci sjedine.

Za chantilly:
Izradite slatko vrhnje, dodajte vaniliju i šećer i miksajte do željene gustoće.

Slaganje torte:
  1. Beze kore pažljivo odvojite od papira.
  2. Prvu koru premažite polovicom kreme od badema, zatim i polovicom kreme od tučenog vrhnja, stavite drugu koru i premažite ostatkom žute kreme a preko nje nanesite preostalu kremu od tučenog vrhnja.
  3. Tortu odozgo prelijte karamelom, posipajte lagano tostiranim listićima badema i ukrasite čokoladnim strugotinama.
  4. Prije posluživanja tortu dobro ohladite, najbolje je da odstoji cijelu noć u hladnjaku.

Tatjana je autorica Gastrosfere a njezin službeni blog posjetite ovdje: Cookam i guštam

Osnovni podaci

Broj porcija:
8
Trajanje pripreme:
160 min
Vrsta jela:
torta
Glavni sastojak:
bademi
Način pripreme:
kuhanje, u pećnici
Slijed:
desert

Sastojci

Za 2 beze kore:
  • 6 bjelanjka (sobne temperature)
  • prstohvat soli
  • 300 g šećera
  • 1 žlica octa
  • 1/2 žličice arome vanilije

Za karamel:
  • 50 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 1 žličica zlatnog sirupa (ili meda)
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice arome vanilije
  • 120 ml slatkog vrhnja

Za kremu od badema:
  • 2 dl mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 6 žumanjaka
  • 1/2 žlice gustina
  • 150 g mljevenih badema (blanširanih i oguljenih)
  • 150 g maslaca
  • 2 žlice šećera u prahu

Za chantilly (kremu od slatkog vrhnja):
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije

Komentiraj

Morate biti registrirani da bi mogli komentirati članke!

Vezani recepti

Torta od jagoda i badema

Profinjena, bogata voćna torta savršena je za slavljeničke prigode

Šarlota torta s jagodama i jogurtom

Nedoljiva "ženskasta" torta s mašnicom u kojoj se skriva odličan lagani voćni desert

Najfinija čokoladna torta

Ako tražite savršenu čokoladnu tortu, prestanite tražiti - našli ste je

Vezani Recepti

Što danas kuhaš?

Potvrdi

Anketa

Koje je vaše omiljeno ljetno voće?

Glasaj Rezultati