Recepti 13. listopada 2014.

Turski punjeni patlidžani

gastro postao gastro.24sata.hr
Tursko jelo Karniyarik postalo je omiljeno diljem svijeta, a u doslovnom prijevodu znači prerezano po trbuhu, odnosno sredini

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 674

Potrebno vam je

  • 4 kom patlidžan
  • 0.50 l ulje suncokretovo
  • 3 žlica ulje maslinovo
  • 500 g puretina,mljevena
  • 2 kom rajčica, crvena
  • 1 kom paprika, zelena
  • 1 kom čili papričica
  • 1 kom luk ,crveni
  • 3 dl vrhnje za kuhanje
  • 1 režanj češnjak
  • 2 žlica peršin, list
  • sol
  • čili u prahu

Priprema

  1. Ogulimo patlidžane uzdužno, ali samo djelomično, tako da oguljeni dio bude širok najviše dva-tri cm s gornje i donje strane - da mogu “ležati”.
  2. Zatim u lonac u koji mogu stati svi patlidžani odjednom ulijemo ulje za prženje, dobro ga zagrijemo i stavimo patlidžane da se prže uz povremeno okretanje. Malo će se skupiti i postati smeđi. Izvadimo na papirnati ubrus i ostavimo da se ohlade.
  3. U tavu sa zagrijanim maslinovim uljem stavimo luk i češnjak, kratko pržimo pa dodamo papriku i mljeveno meso. Začinimo i pirjamo da sva tekućina ispari.
  4. Dodamo nasjeckano meso oguljenih rajčica i pola vrhnja za kuhanje te pirjamo da se tekućina reducira i smjesa zgusne. Umiješamo peršin i čili.
  5. Ohlađene patlidžane zarežemo u dubinu dopola uzduž po dijelu koji smo ogulili prije prženja. Uz pomoć dviju vilica malo ih raširimo i punimo smjesom od mljevenog mesa.
  6. Po vrhovima patlidžana na nadjev stavimo kolutiće zelene papričice i još malo zalijemo vrhnjem. Pečemo u limu na papiru za pečenje oko deset minuta na 200°C.

Izvor "Kuhinje svijeta - Turska kuharica", 24sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.