Uspješna promocija Pušipela

Autor:
Gastro.hr

Ispiši članak Pošalji Komentiraj (0)
Predstavljanje domaće vinske perjanice
Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T. i autor televizijske emisije G.E.T. Report zahvalio je restoranu Republica na suradnji i novinarima na medijskoj podršci netom završene akcije Dani Rosea.  Zdravko Dvanajščak, predsjednik udruge međimurskih vinara "Hortus Croatiae" predstavio je samu udrugu, njihov rad te posebice vino Pušipel, koje je opisao organoleptički, ali i povijest naziva. Naime, prvi zapis koji spominje pušipel kao sortu potiče iz prve polovice 19. stoljeća, kada se u selu Dragoslavec Breg prodavala čestica na kojoj se, uz ostale sorte, nalazilo i 420 čokota sorte pušipel.

Vinski novinar Davor Barać, stalni suradnik udruge G.E.T. i naš kolumnist, osvrnuo se manje na samu organoleptiku vina, a više je prezentirao mogućnost sljubljivanja Pušipela koji najbolje pašu uz mrvicu masnija jela, kao što su purica s mlincima, pogačica od čvaraka, a posebice međimurska autohtona jela kao što su meso 'z tiblice i sir turoš. Osvrnuo se i na činjenicu da su međimurski vinari jako napredovali i da im, ako nastave u ovom pravcu, slijedi lijepa budućnost. Prisutni su mogli i kušati Pušipel, isto kao i sir turoš, koji je osoblje restorana Republica serviralo zajedno s kruškama, smokvama i medom.

Turoš je autohtoni međimurski polumasni tvrdi sir od kravljeg mlijeka. Proizvodi se od mlijeka, soli i crvene paprike, a u ljuti se dodaje još i chili paprika. Dani Pušipela je druga po redu zajednička akcija G.E.T. - Udruge za kulturu stola i restorana Republica (Gradska kavana Zagreb). Cilj udruge G.E.T. koja je proizašla iz emisije G.E.T. Report je očuvanje i prezentacija primarno autohtonih sorata vina i autohtone gastro ponude Hrvatske, ali i regije. Kako iz udruge kažu: "Ljeto polako ide kraju, dolazi jesen, a što nas više podsjeća na jesen od zlatnih međimurskih bregova pa smo malo tog krajolika kroz vino Pušipel prenijeli u Zagreb. Akciji se pridružilo devet međimurskih vinara, članova udruge Hortus Croatiae, a to su: Dvanajščak-Kozol, Cmrečnjak, Horvat, Jakopić, Kocijan, Kunčić, Novak Boris, Štampar i Tomšić, a tijekom mjeseca rujna gosti restorana Republica moći će bilo koje od tih vina naručiti po cijeni od 18 kuna za čašu. Pušipel je međimurska županijska marka vina proizvedena od sorte Moslavac (u Sloveniji je poznata kao Šipon, a u Mađarskoj kao Furmint, od nje se radi Tokajac). Sorta je to koja se donedavno intenzivno sadila zbog svojeg velikog rodnog potencijala, a danas na odabranim položajima i s ograničenom rodnošću daje vina izuzetne kvalitete, od redovitih berbi pa do najviših predikata. Diskretnog je sortnog mirisa, osvježavajućeg i lepršajućeg okusa, zbog čega odgovara uz tipična međimurska jela. Nadamo se da će građani i gosti grada Zagreba iskoristiti priliku i probati ponuđene Pušipele te se na taj način zainteresirati za ovu sortu vina tako da, kad budu u prilici, kušaju i vina ostalih proizvođača pušipela, kao i ostala vina navedenih vinarija."

Svaki gost koji za vrijeme održavanja akcije u restoranu Republica naruči čašu bilo kojeg od ovih Pušipela, uz svaku naručenu čašu dobit će kupon koji će ispuniti svojim podacima te će svi predani kuponi ući u „bubanj“. U završnici Dana Pušipela od svih kupona biti će izvučen jedan, koji će osvojiti nagradu, a to je devet butelja vina Pušipel, po jedna butelja od svakog vina koje sudjeluje u akciji.

Komentiraj

Morate biti registrirani da bi mogli komentirati članke!

Specijal

Anketa

Koje je vaše omiljeno ljetno voće?

Glasaj Rezultati