Kolumne 21. studenoga 2014.

Banana kuglof sa šumskim voćem

Banana kuglof sa šumskim voćem
1/4
foto: Tihana Topčić
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Tiha u zemlji slatkiša ima odličan i vrlo jednostavan recept za sočan i mekan biskvit sa savršenim preljevom u kojem na najbolji način možete iskoristiti prezrele banane.

2 zrele banane, prezrele... idealne da ih se iskoristi u Banana kruhu, ili u ovom mom slučaju Banana kuglofu. :) Banane biskvitu daju takvu sočnost i mekoću, a kad mu se doda šumsko voće, dobije onaj kiselkasti "kick". Prefino! 

Idealan kolač za poslužiti ga uz popodnevni čaj ili kavu, a sočan ostaje i dva, tri dana nakon, tako da je idealan i za doručak uz čašu mlijeka (ako uspije ostati toliko dugo na životu) ;).

Banana kuglof sa šumskim voćem

Sastojci:

  • 2 šalice oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 2 jaja
  • 1 i 1/3 šalice šećera
  • 2 zrele banane
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice ulja
  • 280 g šumskog voća

​Preljev:

  • 50 g šumskog voća
  • 1 žlica vode
  • 1 žlica šećera

​Priprema:

1. Pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol). U drugoj zdjeli jaja dobro razradimo sa šećerom, dodamo zgnječene banane, ekstrakt vanilije i ulje, sve dobro sjedinimo.

2. U mokru smjesu dodajemo u par navrata mješavinu suhih sastojaka. Lagano umiješamo šumsko voće.

3. Pečemo na 180 stupnjeva cca 45 minuta.

4. Za preljev na laganoj vatri prokuhamo šumsko voće, vodu i šećer (dok voće ne počne ispuštati svoj sok). Vruće prelijemo preko kuglofa. Dobar tek!

 

Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu Tiha u zemlji slatkiša.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.