Kolumne 25. kolovoza 2014.

Čokoladna pita s kruškama

cokoladna pita pamela.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova sočna i zasitna čokoladna pita zapravo je pravi ljetno - jesenski zalogaj. Prijelaz iz ljeta u hladnije dane priziva namirnice poput krušaka, orašastih plodova, rakije... a čokolada je uvijek dobrodošla u tom društvu.

Frangipane punjenje zapravo je nešto između kreme i tijesta, dovoljno sočno i bogato, ali ipak čvrsto i stabilno,okusa pomalo poput čokoladnog fudgea. Odlično paše uz voće koje tokom pečenja ispušta svoje sokove, jer upija te sokove kako oni nebi razmočili prethodno lagano zapečenu koru. Mirisima ove pite u svoju kuhinju ćete prizvati jesen, ali ako i dalje maštate o ljetu, poslužite ju uz kuglicu sladoleda i tučeno slatko vrhnje.

Čokoladna frangipane pita s kruškama

Kora za pitu:
150 g glatkog brašna
100 g maslaca
20 g šećera u prahu

Frangipane punjenje:
2 žlice smeđeg šećera
100 g maslaca (sobne temperature)
100 g mljevenih oraha / badema / lješnjaka
2 žlice kakao praha
1 žlica vanilin ekstrakta
1 žličica maraska rakije (ili nekog slatkog likera - po želji)
2 jaja

Priprema:

Kora za pitu:
1. U posudi umjesite maslac sa šećerom u prahu i brašnom u jednoličnu smjesu, no uz što manje obrade.
2. Ostavite tijesto da odleži u hladnjaku 30 minuta, te ga razvaljajte na veličinu kalupa i ruba pa njime prekrijte kalup za pitu (za prebacivanje preko kalupa, pomognite si valjkom kako bi tijesto što manje pucalo).
3. Poravnajte rubove, popravite tijesto ako je negdje popucalo, vilicom lagano ispikajte dno pite i pecite je na 180C oko 10 - 12 minuta.

Frangipane:
1. Dobro umiksajte maslac i šećer (2 - 3min) pa dodajte suhe sastojke - mljevene bademe i kakao u prahu i miksajte dok se ne spoje.
2. U smjesu dodajte vaniliju i po želji žličicu slatkog voćnog likera/rakije, a nakon toga i jedno po jedno jaje, miksajući nakon svakog barem pola minute, sve dok se potpuno ne spoji sa smjesom.
3. Ovom smjesom punit ćete vašu prethodno lagano pečenu pitu te po njoj poslažite na listiće ili šnitice rezanu krušku koju ste prethodno ogulili. Za čitavu pitu trebati će vam 3 - 4 veće kruške... ili u mom slučaju malih domaćih krušaka - i do desetak.
4. Pitu prije pečenja po želji presipajte šećerom u prahu koji će stvoriti fini sirup sa sokom koji kruške ispuštaju tokom pečenja. Pecite na temperaturi 180C, 30 - 40min.
5. Pitu možete poslužiti i toplu i hladnu, a frangipane punjenje prilično je drugačijeg okusa kad je toplo i kad je hladno.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.