Autor: Nataša Pralica

Omiljena pralina gotova za pola sata

Foto vodič
Nataša Pralica

Nataša Pralica

Uživa u pripremi raznih slastica, a ljubav i iskustva dijeli preko svog bloga

Jamčimo da će vam ovaj recept postati jedan od omiljenijih

Eto zašto ja vodim borbu sa kilama, jer ne samo da isprobam kolač da bih vam znala reći kakav je, nego kada je neki ukusan kao ova bajadera, onda slijedi: “držite me ljudi, inače ću sve pojesti”… Želim se zahvaliti mojoj dragoj prijateljici Belindi, koju sam upoznala preko moje facebook stranice na kojoj često ćaskamo o kolačima i koja mi često daje neke nove ideje, tako mi je preporučila i ovaj kolač. Mogu samo reći da u životu nisam jela bolju Bajaderu od ove, ali zaista baš mi je sjela. Kako je Belinda spomenula da obično u sastojcima koristi kokos koji joj je najbolji, tako sam ju i poslušala i oduševila se, mada ga možete po želji zamjeniti sa orasima, lješnjacima

Smjesa sa keksom

Sastojci:

  • 500g mljevenih keksa
  • 200g kokosa
  • 250g šećera
  • 200ml mlijeka
  • 250g maslaca ili margarina
  • 1 vanilin šećer
  • 1,5 žlica ruma

Glazura:

  • 200g čokolade za kuhanje
  • 6 žlica ulja

Priprema:

  1. Pomiješajte keks i kokos u velikoj posudi.
  2. U lončić stavite mlijeko, margarin, šećer i vanilin šećer, stavite na laganiju vatru da se sastojci istope.
  3. Čim se sastojci istope, prelijte ih preko keksa i kokosa, nastavite miješati kuhačom.
Glazura
  1. Dodajte rum pa nastavite mijesiti rukama.
  2. Tepsiju malo pouljite (moja tepsija je 26 X 39 cm) i rasporedite smjesu, vjerovatno će vam biti lakše prstima, a na kraju još zagladite nekom špahtlom.
  3. Prelijte glazuru od čokolade i stavite u frižider da se stegne.
  4. Kada se odlučite rezati kolač, izvadite ga iz frižidera barem 15 minuta na sobnu temperaturu, tako da ne puca prilikom rezanja.

Natašu možete pratiti i na blogu Kolaci.biz te na Facebook stranici.

Vaš komentar