Kolumne 05. studenoga 2014.

Jesenski Crème brûlée

Jesenski Crème brûlée
foto: Tatjana Pastuović Klaić
gastro postao gastro.24sata.hr
Crème brûlée je fina, zapečena krema. Veliki klasik francuske kuhinje, ova kremica iznutra je mekana i svilenkasta, a na vrhu divno hrskava.

Iako izgleda "fensi", zapravo je priprema ove slastice vrlo jednostavna. Ako imate mali kućni brener sve će biti jednostavnije (i zabavnije), ali i ako ga nemate, kremu možete zapeći u pećnici, na grill programu, tako da stavite posudice odmah ispod gornjeg grijača i kratko pečete na visokoj temperaturi.

Sjajna stvar je i ta da kremu možete napraviti i dan ranije pa čuvati u hladnjaku i završiti, karamelizirati, pred samo serviranje. Ovaj crème brûlée se malo razlikuje od klasičnog, dodala sam mu fini pire od hokaido tikve/bundeve i začine koji se i inače s njom dobro slažu. Pravi sezonski, jesenski.

Pire od bundeve pripremite tako da hokaido ili muškatnu tikvu operete, prepolovite, očistite od sjemenki, zamotate u alu-foliju i pečete oko sat vremena na 170°C., meso bundeve treba biti mekano. Odvojite žlicom meso bundeve od kore pa ga štapnim mikserom izradite u fini pire. Pire od bundeve isto možete pripremiti ranije. Ja obično ispečem dvije bundeve, napravim pire i rasporedim ga u manje posudice pa zamrznem i po potrebi vadim.

Sastojci (za 5 osoba):

  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 100 ml mlijeka
  • 5 žumanjaka
  • 60 g šećera
  • 100 g pirea bundeve
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • Malo naribanog muškatnog oraščića
  • 1 žličica ekstrakta vanilije (ili 1 mahuna vanilije)
  • Smeđi šećer za posipavanje

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 150°C.

2. U manjoj posudici, na laganoj vatri zagrijte slatko vrhnje i mlijeko, pazeći da ne provrije.

3. U drugoj posudi umutite žumanjke sa šećerom, dodajte pire od bundeve, cimet, muškatni oraščić i vaniliju, dobro sve promiješajte.

4. Dodajte malo vrućeg vrhnja s mlijekom, lagano promiješajte pa ulijte i preostalu tekućinu i dobro promiješajte kuhačom (tako da se sve sjedini ali da se ne stvara pjenica na vrhu).

5. Kremu rasporedite u male, plitke posudice. Posudice stavite u veliki, dublji lim za pečenje pa u lim ulijte vruću vodu, do polovice visine posudica. Stavite sve u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta na 150°C. (ako su vam posudice s kremom dublje, možda će trebati duže peći). Provjerite je li krema gotova tako da lagano protresete posudicu, ako se smjesa miče samo u sredini, gotova je. Ako se prave mali valovi po cijeloj posudici, treba još peći.

6. Izvadite iz pećnice i ostavite da se krema ohladi na sobnoj temperaturi a zatim posudice stavite u hladnjak i nastavite hladiti još 3-4 sata (ili ih ostavite preko noći).

7. Kada je krema dobro ohlađena, prije posluživanja, u svaku posudicu stavite malo smeđeg šećera tako da prekriva kremu u tankom sloju pa šećer karamelizirajte pomoću plinskog plamenika (brenera), kako bi nastao završni, hrskavi sloj.

Tatjanu možete pratiti na njezinom blogu COOKam i guštam.

Komentari 3
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar dadekk1989
    dadekk1989 14:59 05. Studeni 2014.

    da sad sam vidio da sve piše :D 0.O

  • Avatar dadekk1989
    dadekk1989 14:57 05. Studeni 2014.

    NARAVNO PRIJE JE SKUHATI

  • Avatar dadekk1989
    dadekk1989 14:54 05. Studeni 2014.

    A KAKO OD TIKVE NAPRAVIM PIRE SAMO DA JE ZGNJECIM JE TAKO??NETREBA MU NIS DODAVATI??