Kolumne 28. lipnja 2019.

Torta tjedna: Ledeni vjetar s jagodama

ledeni-vjetar
foto: Tatjana Pastuović Klaić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ledeni vjetar je mnogima omiljena torta, pa iako se uglavnom priprema s više vrsta voća, probajte ovu s jagodama.

Oko ove torte treba se malo više potruditi ali nagrada je zagarantirana. Priprema zahtijeva dosta vremena, osobito ako pečete svaku koru posebno. Beze kore su baza ove torte, njih je potrebno dugo peći, odnosno sušiti na nižoj temperaturi, one izvana moraju biti hrskave ali u kombinaciji s finom kremom, šlagom i voćem, torta će na kraju biti mekana i kremasta.

 

cheesecake.jpeg Možda vas zanima... Savršenstvo jagoda na 15 različitih načina Špajza

 

 

Ispecite 3 kore

Za svaku koru je potrebno:

  • 3 bjelanjka
  • mali prstohvat soli
  • 130 g šećera u prahu
  • 1/3 žlice alk. octa
  • 1/3 žlice oštrog brašna

Postupak:

  1. Bjelanjke sobne temperature malo posolite i izlupajte u čvrst snijeg a zatim im postupno dodajte šećer, nastavite miksati još par minuta pa dodajte ocat i brašno.
  2. Pećnicu zagrijte na 120°C-130°C.
  3. Pripremite limove za pečenje.
  4. Svaki lim obložite papirom za pečenje (papir “zalijepite” za lim s malo snijega od bjelanjka, kako vam se ne bi klizao po limu).
  5. Smjesu od bjelanjaka rasporedite po papiru tako da formirate krug/koru promjera oko 22 cm. Stavite u pećnicu, ako vaša pećnica ima ventilator, možete više kora peći odjednom, ako nema pecite svaku posebno.
  6. Po potrebi smanjite temperaturu na 100°C i (uz ventilator) pecite odnosno sušite nekih sat i 15 minuta do sat i pol. Za vrijeme pečenja nemojte otvarati pećnicu. Temperatura pečenja ovisi o pećnici, ne peče svaka pećnica jednako.
  7. Kada se kore ispeku, isključite pećnicu, samo malo je otvorite i ostavite kore da se u njoj ohlade. Kore odvojite od papira tek kada se potpuno ohlade.
  8. Dok se kore peku napravite kremu.
     

ledeni-vjetar | Author: Tatjana Pastuović Klaić foto: Tatjana Pastuović Klaić


Za kremu je potrebno:

  • 300 ml mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 9 žumanjaka
  • 1 vrhom puna žlica gustina
  • 1 mahuna vanilije, srž (može ekstrakt ili vrećica burbon vanilija šećera)
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 2 žlice šećera u prahu

Postupak:

  1. Prokuhajte mlijeko s vanilijom.
  2. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer, kada smjesa posvijetli dodajte gustin, promiješajte pa dodajte malo vrućeg mlijeka. Sve dobro promiješajte pa ulijte u lonac s mlijekom. Miješajte brzo pjenjačom i kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne zgusne.
  3. Kremu ohladite.
  4. Maslac pjenasto izradite sa šećerom u prahu pa u njega umiješajte ohlađenu kremu.
  5. Pripremite jagode (oko 500 g), operite ih, očistite i izrežite.
  6. Izmiksajte čvrsti šlag.

Složite tortu – odvojite jednu žlicu žute kreme i ostavite sa strane, za kasnije. Prvu koru stavite na tanjur za serviranje i premažite polovicom žute kreme, po njoj složite dio jagoda i premažite dijelom šlaga. Stavite drugu koru, premažite ostatakom žute kreme, po kremi rasporedite preostale jagode pa po njima opet sloj šlaga. Stavite i treću koru i nju premažite tankim slojem žute kreme koju ste radnije odvojili. Cijelu tortu premažite tankim sloje šlaga a zatim pomoću slastičarske vrećice i nastavka za dekoriranje ukrasite ružicama od šlaga. Ja sam koristila veliki nastavak closed star 852. Za izradu ovakvih ružica šlag mora biti čvrst i hladan.

Prije posluživanja tortu dobro ohladite.

Tanju možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštam Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.