Kolumne 12. ožujka 2015.

Nutella torta

Nutella torta
foto: Tatjana Pastuović Klaić
gastro postao gastro.24sata.hr
Nutella je glavna zvijezda ove priče a ovdje je i u dobrom društvu kave i čokolade.

Ova je tortica obujmom nešto manja od standardne torte ali je zato dosta visoka. Ovdje sam spojila dva recepta u jedan i rezultat je odličan. Kremu s Nutellom već dugo i često koristim u raznim slasticama, i već sam ranije pisala o njoj, a ideju za biskvit pronašla sam na sjajnom blogu Call me cupcake.

Biskviti su nešto deblji ali sočni a ja sam ih dodatno poškropila mlijekom i premazala finim, domaćim pekmezom od marelica. Čokoladna krema lijepo zaokružuje ovu tortu a umjesto šauma, na vrh torte možete staviti šlag.

Nutella torta

Sastojci za biskviti: 

Nutella torta | Author: Tatjana Pastuović Klaić foto: Tatjana Pastuović Klaić
  • 75 g maslaca (mekanog, sobne temperature) 
  • 220 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 270 g brašna
  • 60 g kakaa
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • 1,5 žličica sode bikarbone
  • 150 ml espressa
  • 225 ml mlijeka
  • 4 žlice hladnog mlijeka
  • Malo pekmeza od marelica

Krema:

  • 400 g Nutelle
  • 125 g maslaca (mekanog, sobne temperature)
  • 200 ml vrhnja za šlag

Čokoladni ganache:

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 ml slatkog vrhnja/vrhnja za šlag
  • 1 žličica meda
  • 1 žličica maslaca
  • 1 žlica ulja

Još:

  • 2 bjelanjka
  • 110 g šećera
  • 3 žlice vode

Priprema:

1. Maslac i šećer pjenasto izmiksati, dodati jedno po jedno jaje, vaniliju i dio toplog espressa.

2. U drugoj posudi pomiješati brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbomu pa sve skupa prosijati.

3. Suhe sastojke, mlijeko i preostali espresso ostupno dodavati smjesi od maslaca i jaja, miješajući na nižoj brzini dok se sastojci ne sjedine (ne predugo).

4. Podijeliti na dva dijela, odnosno izliti u kalupe promjera 18 cm (ranije premazane maslacem i lagano posute brašnom ili obložene papirom za pečenje). Peći oko 30 minuta na 170°C.

5. Pečene biskvite ohladiti, prerezati, svaki poškropiti s malo mlijeka, ostaviti par minuta da se mlijeko upije pa premazati tankim slojem pekmeza.

6. Za kremu prvo istući šlag a zatim u drugoj posudi pjenasto izmiksati maslac i Nutellu. Ručno, pjenjačom umiješati šlag u kremu.

7. Čokoladu izrezati na male komade, vrhnje staviti na vatru i zagrijavati do vrenja. Maknuti s vatre i dodati čokoladu, med i maslac. Miješati dok se čokolada ne otopi i svi sastojci sjedine. Na kraju dodati ulje i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

8. Šećer i vodu staviti na vatru i kuhati dok se ne napravi sirup. Bjelanjke izmiksati u snijeg pa u tankom mlazu, neprestano miješajući, dodati šećerni sirup i miksati dok se ne ohladi.

9. Složiti tortu – na tanjur za serviranje staviti prvi biskvit, premazati ga dijelom kreme, pa ponoviti s preostala 3 biskvita, pazeći da ostane dovoljno kreme za premazati cijelu tortu. Na zadnji biskvit staviti jako tanki sloj kreme i premazati cijelu tortu. Preliti čokoladnom ganache kremom i opet premazati cijelu tortu u tankom sloju.

10. Na vrh torte uz pomoć vrećice za ukrašavanje nanijeti šaum od bjelanjaka i lagano karamelizirati brenerom. Umjesto šauma, možete tortu ukrasiti šlagom. Tortu možete držati u hladnjaku ali prije posluživanja ostavite je neko vrijeme na sobnoj temperaturi.

 

Tatjanu možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštam i Facebook stranici.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Barbara Petrović
    merida 21:31 13. Ožujak 2015.

    Fino i slatko...tko voli čokoladu i Nutellu savršen izbor za tortu.