Kolumne 23. svibnja 2016.

Napravite fantastično pecivo sa sezamom i makom

bagel sendvič.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova peciva nastala su u Poljskoj u 17. stoljeću, u Ameriku su stigla sa židovskim imigrantima, a kasnije postala popularna u cijelom svijetu. Specifičnog su i prepoznatljivog izgleda, a pripremaju se u obliku prstena, vjerojatno iz praktičnih razloga jer su se najčešće prodavala nanizana na platnenu traku ili drveni štap.

Ova divna peciva su posebna i po tome što se prvo kratko kuhaju u slanoj vodi pa tek zatim peku. Možda se priprema čini kompliciranom, ali vrijedi se potruditi jer je rezultat odličan. Tradicionalno se peciva posipaju sezamom ili makom, ali danas se pripremaju u bezbroj raznih kombinacija. Mogu se jesti u slanoj ili slatkoj varijanti (najklasičnija je kombinacija s krem sirom i lososom), a ja sam ih punila krem sirom i dimljenim sušenim kareom.

Sastojci:
(za 9 komada)

600 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca
4 žličice šećera
2 žličice soli
1 jaje
2 žlice ulja
300 ml tople vode
1 jaje i žlica vode (za premazivanje)
mak i sezam (za posipanje)
voda i sol (za kuhanje)

Priprema:
1. U malo tople vode otopiti kvasac i 2 žličice šećera. Ostaviti 10 minuta na toplom mjestu.
2. U većoj zdjeli pomiješati brašno, sol i ostatak šećera. Napraviti u sredini udubinu pa tu dodati jaje, ulje i pripremljeni kvasac. Dodavati vodu i umijesiti tijesto.
3. Tijesto ostaviti pokriveno na toplom mjestu 15 minuta, kratko premijesiti, pokriti i ostaviti da se diže oko sat vremena.
4. Lagano premijesiti i podijeliti na 9 podjednakih dijelova. Svaki dio formirati u kuglu, pokriti i ostaviti 20 minuta na sobnoj temperaturi.
5. Svaki komad lagano u sredini probušiti prstom i nježno razvući tijesto, formirati u prsten. Opet ostaviti pokriveno 10ak minuta na sobnoj temperaturi.
6. U većem loncu zakuhati vodu, posoliti i kuhati peciva par minuta sa svake strane, dok ne narastu. Kako bi tijekom kuhanja peciva imala dovoljno mjesta i mogla rasti, kuhati odjednom najviše 3-4 komada.
7. Peciva vaditi velikom žičanom žlicom, dobro ocijediti i posložiti na lim obložen papirom za pečenje.
8. Umutiti jaje s malo vode pa premazati peciva i posuti ih makom i sezamom (sezam se može ranije malo tostirati na suhoj tavici, bit će intenzivnijeg okusa).
9. Peći u zagrijanoj pećnici 15 minuta na 200°C.

Uživajte!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.