Kolumne 30. lipnja 2015.

Pita od povrća

Pita od povrća
foto: Jelena Markota
gastro postao gastro.24sata.hr
Improvizacijom do genijalne povrtne pite nesvakidašnjog oblika

Donosim vam jedan recept bez vage koji je nastao metodom improvizacije nakon istraživanja ove tehnike na internetu. Ova vizualno atraktivna pita osim odličnog izgleda ima i fin i osvježavajuć okus. Može se servirati odmah iz pećnice kao i ohlađena. Dane količine su mi napunile mali kalup od 16 cm, za kalup od 28 cm potrebno je udvostručiti količine.

Sastojci:

  • lisnato tijesto
  • 3-4 žlice svježeg sira
  • 2-3 žličice senfa (ja sam koristila senf s medom)
  • malo ribanog sira
  • provansalski začinski mix (ili suhe dalmatinske začinske trave)
  • 2 tikvice
  • 2 mrkve
  • 1 žlica meda
  • jabučni ocat
  • maslinovo ulje
  • sol,papar, kajenski papar, češnjak u granulama
Spiralna pita od povrca | Author: Jelena Markota foto: Jelena Markota

Priprema:

  1. Mrkvu i tikvicu narežemo na tanke trakice uz pomoć guljača krumpira.
  2. Mariniramo ih u smjesi 1 žlice meda, par žlica octa i maslinovog ulja kojoj smo dodali sol, papar i začine.
  3. Mrkvi je potrebno 10-ak minuta dok tikvice ubacimo par minuta prije nego što ćemo slagati pitu da ne bi previše omekšale.
  4. U posudi promiješamo svježi sir, senf, žlicu - dvije ribanog sira, sol, papar, kajenski papar i žličicu češnjaka u granulama.
  5. U kalup stavimo razvaljano lisnato tijesto, sloj smjese od svježeg sira i slažemo naizmjenično mrkvu i tikvicu. Najbolje je početi malim smotuljkom iz sredine.
  6. Pečemo 35-40 minuta na 180 stupnjeva C. Ako je povrće/tijesto počelo dobivati previše boje pokrijemo aluminijskom folijom.

Jelenu možete pratiti i na njenom blogu Cooking with the cat.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.