Kolumne 05. siječnja 2016.

Pivski mjehurić Vol 4%: Božićno pivo Samoborske pivovare Razum

Razum
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Nova i sjajna pivska priča dolazi iz Samobora jer je poznati poduzetnik/ugostitelj Franjo Razum odlučio pivo koje proizvodi u podrumu svog lokala - prodavati u prizemlju istog! Zvuči banalno, ali probajte nabrojiti takve primjere u Hrvatskoj...

Ugostiteljska ponuda grada Samobora time je obogaćena za nekoliko novih kvalitetnih piva, a pivovara je vrlo elegantno zaokružila čitav proces od proizvodnje do distribucije. U ponudi su svijetlo, crveno i tamno pivo - Vilenak, Coprnica i Norc, a najnovije je prigodno - Božićno pivo.

Vrlo zgodan interijer cafe bara pod nazivom „Samoborska pivovara Razum“, kao i ugodna atmosfera pružit će vam pravi ugođaj za istinsko uživanje u kvalitetnom domaćem pivu, a upravo sam tamo odlučila provjeriti što to nepcima nudi, ove godine prvi puta skuhano Božićno.

Razum | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Ime piva: Božićno
Pivovara: Samoborska Pivovara Razum
Zemlja, grad: Hrvatska, Samobor
Stil, vrsta: Tamni lager 
Vol% Alc: 6,2

Pjena je čokoladno smeđa, gusta, ne zadržava se jako dugo. Miris ugodan, alkohol se ne osjeća. Za razliku od većine craft piva, ovo je lager (kao i sva ostala piva pivovare Razum) tako da je okus blag, gorčina i aroma su izvrsno balanisarane, tako da je ukupna ocjena - vrlo pitko i lagano. Upravo zbog te blagosti garantirano se nećete zaustaviti na samo jednoj.

Aroma: 3,9
Izgled: 4,2
Okus: 4,0
Aftertaste: 3,9
Budući da se radi o lageru, ukupna ocjena: 4,0 

Svi znamo onu: klin se klinom izbija.... Još jedan dokaz da je tome stvarno tako je i recept za Bloody Beer koji ću vam preporučiti kao savršen lijek protiv mamurluka. Sve što trebate je:

Bloody Beery | Author: Stockfood foto: Stockfood

Za ukras:
Stabljika celera
2 deblje trake slanine
Pola žlice čilija
2 žlice smeđeg šećera

Za koktel:
1 čaša soka od rajčice
1 čaša Razumovog Božićnog piva
1 žlica Sriracha (ljuti čili umak)
½ žlice Worcestershire umaka
¼ žlice hren sosa
Sok jedne limete
Sok pola limuna
Pola žlice crnog papra
Led

Slaninu koju ste posipali čilijem i smeđim šećerom pecite na rešetki u pećnici petnaestak minuta. Shaker dopola napunite ledom, ubacite sve sastojke za kokteli i miksajte. U prije pripremljene čaše sipajte koktel, ukrasite celerom i slaninom. Provjereno uklanja simptome mamurluka i priprema organizam na nastavak uživanja u craft pivima. Bila sam premamurna za slikanje, pa je slika generična :).

Do idućeg kušanja, a možda i nekog gurmansko-pivskog recepta, ljubi vas vaš Pivski Mjehurić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.