Kolumne 27. rujna 2013.

Tart od bundeve

tart od buce naslovna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Namjerno sam izbjegla riječ pita u naslovu jer znam da mnogi od vas pitom nazivaju savijaču ili štrudlu, iako savijaču s bučom ipak većina nas zove - bučnica.

Bučnica je vjerojatno najpopularniji desert s bučom u našim krajevima, ali ja sam vam radije pripremila pitu od prhkog tijesta. Jer na kraju krajeva, ja sam jedan pravi, odani i vjerni - obožavatelj pita. U ovom receptu može se upotrijebiti muškatna, hokaido ili obična bundeva. Sama boja varira, no ono što je bitno je provjeriti slatkoću bundeve i shodno tome dozirati slatkoću u kolaču. Jer ne želimo na kraju imati nedovoljno slatku slasticu. To je, rekla bih, ravno katastrofi. Većoj nego kad je nešto maaalo preslatko.

Sastojci:
Tijesto:

  • 200 g brašna
  • 125 g maslaca
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 75 g šećera
  • 1 žlica zrnaca maka (nemljevenog)
  • 1 žlica kiselog vrhnja

Nadjev:

  • 1/2 kg muškatne buče (izvagano nakon čišćenja i bez kore)
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 2 žličice cimeta u prahu
  • 120 g suhih marelica
  • 2 žlice kiselog vrhnja

Priprema:

  1. Buču prepolovite, očistite od koštica i vlaknastih dijelova, te s nožem odstranite koru. Pažljivo je ogulite, najbolje tako da držite tikvu na dasci i odrežete koru, komad po komad, pazeći da ne odstranite previše "mesa". Buču potom narežite na kockice i prokuhajte u vodi dok ne omekša, negdje desetak minuta. Iskrenite ju u cjedilo i neka se hladi dok se cijedi.
  2. Suhe marelice stavite u zdjelicu, prelijte mlakom vodom i ostavite u vodi da omekšaju. 
  3. Umijesite prhko tijesto od navedenih sastojaka, ako je ljepljivo dodajte još malo brašna, a ako je mrvičasto dodajte žlicu-dvije ledeno hladne vode. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. 
  4. Nakon tog vremena, ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Razvaljajte tijesto i utisnite ga u kalup za pitu ili okrugli kalup od torte, ako nemate onaj za pitu s valovitim rubom. Kalup prije toga namažite maslacem. Rub tijesta neka bude visok oko 2 cm, a po dnu ga izbodite vilicom na nekoliko mjesta. Tijesto stavite peći u pećnicu na 10-15 minuta.
  5. Za to vrijeme napravite nadjev: ocijeđenu buču stavite u visoku posudu i uz pomoć štapnog miksera napravite pire. Uz pomoć pjenjače ili električnog miksera umiješajte jaja, šećer i cimet, te kiselo vrhnje. Provjerite sada je li smjesa dovoljno slatka, jer to jako ovisi o samoj buči, a i vašem ukusu. Ako nijedovoljno slatko, možete dodati još šećera ili žlicu meda. Suhe marelice ocijedite od ostatka vode i narežite na manje komadiće.
  6. Tijesto izvadite iz pećnice, prekrijte ga ravnomjerno suhim marelicama, a onda po marelicama izlijte smjesu s bučom. Vratite natrag u pećnicu i pecite 45 minuta. Pitu ohladite na sobnu temperaturu i onda u hladnjaku, bar dva sata prije posluživanja. Uz pitu možete poslužiti tučenoslatko vrhnje u koje ste umiješali malo šećera i žličicu ekstrakta od vanilije, ili sladoled od vanilije. Živjela jesen!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.