Špajza 16. studenoga 2017.

Pet pravila savršenog rižota: Nema dalje!

rizoto
1/2
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Koliko ste se puta našli u situaciji da vam rižoto ne ispadne kako ste željeli? Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta poznatog chefa Branka Ognjenovića...

Kod samih omjera, najbolje se pridržavati pravila 50 g po osobi, ako je riža prilog i 80 g po osobi za rižoto. Na šalicu riže ide dvije šalice tekućine, a ako je slabije kvalitete dodaje se šalica i pol tekućine.

Rižoto od bundeve i kestena | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Zlatna pravila kojih se treba pridržavati

1. Ne ispirati rižu osim ako nije sumnjivog porijekla

Ispiranjem se gube neki sastojci riže te se preporuča da se ne ispire osim ako baš nije "drugorazredna".

2. Riža se mora glazirati na masnoći

Osnovno pravilo kod pripreme rižota je glaziranje riže kako bi postala "glancasta" jer škrob iz riže drugačije reagira.

3. Tekućina se dodaje postepeno

Većina tekućinu u rižu dodaje naglo što je velika greška.

4. Dodavanje maslaca na kraju

Na samom kraju dobro je dodati malo maslaca, ni slučajno margarina kako bi riža dobila konkretnu teksturu i boju, a sastojci rižota se povezali.

5. Koristiti adekvatnu rižu i ne kuhati je odvojeno

Riža kraćeg zrna u pravilu je za rižota jer je škrobastija i kremastija. Riža dugog zrna bolje se slaže kao prilog jelima. Većina ljudi kuha rižu odvojeno od sastojaka za rižoto pa na kraju pomiješa što je najveća greška u pripremi

rizotosipak470.jpg | Author: Pixsell.hr foto: Pixsell.hr

Rižoto od šipka s jakobovim kapicama na rikuli

Sastojci za 4 osobe:

• Jakobove kapice, 12 kom.

• Riža 0,20 kg

• Maslac 0,05 kg

• Bijelo vino 0,10 l

• Luk 1 manji kom.

• Šipak (nar) 1 veći kom., cca. 0,30 kg

• Rikula cca. 0,15 kg

• Aceto Balsamico 0,05 l

• Maslinovo ulje 0,05 l

• Sol, papar po potrebi

Priprema:

U posudu na malo masnoće stavimo sitno sjeckani luk da se prži. Zatim dodajemo rižu i sve zajedno još malo pržimo. Zatim podlijemo bijelim vinom i temeljcem (ili vodom) i lagano pirjamo. Začinimo. Kad je riža već pri kraju gotova, dodajemo sjemenke šipka koje smo odvojili i lagano premiješamo. Pri kraju dodamo malo maslaca i sve sjedinimo. Jakobove kapice, koje smo prethodno očistili i dobro isprali od pijeska, prepržimo na maslacu uz dodatak malo maslinovog ulja. Serviramo tako da kao podlogu stavljamo salatu od rikule koju smo pomiješali s ostatkom šipka, aceta balsamica, soli, papra i maslinovog ulja. Gore posložimo školjku Jakobove kapice koju ispunimo dobivenim rižotom od riže i šipka, pa gore poslažemo pržene Jakobove kapice.

Savjet: Na isti načon možemo i pripremit repove kozica ili škampa.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.