01. srpnja 2015.

Šarmantno mjesto za uživanje u britanskim slasticama i vrhunskoj kavi

Monika i Stella
foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Svakako posjetite Cup&Cake, novu zagrebačku slastičarnu i uživajte u britanskim kolačima

Stella Fortuna i Monika Kos istinske su zaljubljenice u britanske slastice, a dugogodišnje iskustvo iz poznatih zagrebačkih slastičarni dovelo ih je do otvaranja slatke oaze u Vlaškoj 45. Zapamtite Cup&Cake, zapišite ovu adresu, bacite oko na fotografije i zaljubite se u hrvatske izvedenice Ottolenghija i odabranih slastica inspiriranih Peggy Porschen.

Kroasan puding | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

"Kad god bi netko od prijatelja otišao u London, vječno sam žicala da mi donesu britanske kolače", objašnjava Stella fascinaciju njihovim slasticama i općenito british detaljima koji krase pažljivo uređen prostor. Sa zidova se smješka Mr.Darcy, sa stropova vise bijeli čajnici, a vitrina zove na kraljevsko uživanje u kolačima uz šalicu čaja.

Cup&Cake | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

"Velika inspiracija bila nam je Peggy Porschen, britanska slastičarka poznata po divnim tortama i kolačima", dodaje Monika i objašnjava da su se prilikom otvorenja vodile i sličnošću britanskih slastica s hrvatskim.

Torta Cup&Cake | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

"Kolači su im dosta slični našim, a iskustvo iz Cookie Factoryja i Monikino iz slastičarne Mak na konac dodatan je vjetar u leđa za otvaranje vlastite slastičarne", priča Stella. 

Kolačići | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Da british ne bi nužno značio i posh, imale su na umu su prilikom osmišljavanja koncepta slastičarne pazeći da Cup&cake ne bude previše fancy, već ljudima pristupačno mjesto gdje ćete se rado vraćati na Orosijevu Eli's caffe ili šalicu čaja uz tradicionalnu Battenberg Cake ili legendarnu Pound Cake čiji su nam recept Monika i Stella rado otkrile u nastavku.

Luster čajnik | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

U dnevnoj ponudi imaju i kroasan puding, Bakewell i Lancaster tart, torte posvećene, vjerojatno i najpoznatijem britanskom paru (op.a a nema veze s kraljevskom obitelji), Elizabeth Cake i Darcy Cake. Darcyjeva je tamna, čokoladna torta s lješnjacima i meringom, Elizabethina svijetla s bijelom čokoladom i krem sirom.

Cup&Cake Elizabeth Cake | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ono što definitivno oduševljava, Ottolenghijeva je torta od karfiola za koju ćete se morati strpiti do rujna. Monika i Stella su ugodno iznenađene reakcijama i posjetama, a sve znatiželjnike pozivaju da se "ne prave Englezima i uđu na kolače". 

Pound Cake s limunom i đumbirom by Monika i Stella

Tijesto:

  • 170g maslaca
  • 170g šećera
  • 3 jaja
  • 170g glatkog brašna
  • korica jednog limuna
  • 40g svježe naribanog đumbira
Pound cake | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Za preljev:

  • sok jednog limuna
  • 75g šećera u prahu
  • komadi ušećerenog đumbira za ukras

 

Priprema:

1. Pećnicu zagrijati na 175 stupnjeva. Maslac i šećer miksati dok ne smjesa ne posvijetli, dodavati jedno po jedno jaje, svako umiksati dok se ne poveže, umiksati i naribani đumbir te koricu limuna, te na kraju lagano dodati brašno.

2. Kalup 8 x 20 cm namazati maslacem i obložiti papirom, tijesto ravnomjerno rasporediti pa peći oko 45 minuta.

3. Kolač koji ste izvadili i pećnice pustite da odleži 10 minuta pa ga zajedno s papirom dignuti iz kalupa i preliti glazurom od limuna i posuti komadićima đumbira.

4. Za glazuru sok od limuna temeljito izmiješati sa šećerom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.