09. veljače 2015.

Kako napraviti domaći kefir?

Kako-napraviti-domaći-kefir?
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Kefir je osvježavajući napitak od fermentiranog mlijeka za kojeg se vjeruje da potječe s Kavkaza.

Upravo se redovitoj konzumaciji kefira pripisuje dugovječnost i dobro zdravlje žitelja Kavkaza. Kremasta konzistencija i kiselkasto osvježavajući okus čine ovaj napitak popularnim odabirom i kod nas, a dobra je vijest da ga je vrlo lako napraviti kod kuće.

Za pripremu će vam biti potrebna tzv. kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, a sadrže mikroorganizme potrebne da se mlijeko fermentira u kefir. Kefirna zrna se mogu nabaviti od prijatelja i poznanika ili jednostavno uspostavite preko Interneta kontakt s osobom koja će vam ih spakirati ( primjerice u plastičnu vrećicu s malo mlijeka) i poslati. Postoje i web trgovine na kojima možete kupiti sušena kefirna zrnca koja je prije upotrebe potrebno rehidrirati u pasteriziranom mlijeku 3 do 7 dana. Nakon toga su zrnca spremna za upotrebu.

Za pripremu kefira potrebno je u staklenku uliti mlijeko (može i pasterizirano i nepasterizirano; samo da nije vruće) i dodati kefirna zrnca u omjeru 1 čajne žličice zrnaca na šalicu mlijeka. Bez miješanja staklenku valja lagano poklopiti i ostaviti na sobnoj temperaturi oko 24 sata odnosno dok se mlijeko lagano ne zgusne i razvije blago kisele arome. Kefir se zatim procijedi i napitak se može odmah konzumirati ili spremiti u hladnjak za kasnije.

Kefirna zrnca možete isprati vodom i spremiti u staklenu posudu za pripremu novog kefira. Dok god održavate kefirna zrnca zdrava postupak možete ponavljati unedogled, a najbolji način za pružanje optimalnih uvjeta za rast i razmnožavanje zrnaca je da konstantno radite kefir. Masa zrnaca se pritom vrlo brzo povećava pa ćete već nakon 7 dana ih imati dovoljno da ih nekom poklonite.

Ne želite li u pripremi koristiti kefirna zrnca, napitak možete pripremiti i uz pomoć kupovnog kefira. Potrebno vam je 1l nepasteriziranog mlijeka i 100-150 ml kupovnog kefir napitka. Mlijeko zagrijte do točke vrenja (80 °C) i zatim ga ohladite na 40 °C. Dodajte kefir, dobro promiješajte i posudu držite oko 6 -7 sati u pećnici na temperaturi od 50°C koja je pogodna za fermentaciju. Zatim posudu izvadite iz pećnice, lagano promiješajte i stavite u hladnjak. Kefir je spreman za konzumaciju nakon otprilike 10 sati. Prije nego ga iskoristite odvojite 150 ml gotovog kefira kako bi ponovili ciklus pripreme. Na ovaj način napitak možete pripremiti oko 5 puta, nakon čega je preporučljivo kupiti novi kefir.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.