19. travnja 2016.

Kako napraviti domaći sushi s manje novaca i vremena?

sushi
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Poznato je kako se iza sushija krije cijela filozofija zbog čega su ovi popularni japanski smotuljci na glasu kao skupocjena delikatesa.

Za sushi u kućnoj radinosti potrebno je dobiti uputstvo kako kuhati rižu za izradu sushija kao i nekoliko ideja koje namirnice kombinirati s rižom. Izostavimo li ribu, a rižu spojimo s nekoliko pametnih sastojaka, dobit ćemo jeftini sushi koji i dalje ima sve karakteristike ovog popularnog jela - okus, izgled i nutritivne prednosti.

Priprema riže

Priprema riže za sushi nije neki bauk. Obično se preporuča koristiti specijalnu rižu naziva shari, no poslužit će i bijela riža kratkog zrna, po mogućnosti što ljepljivija. Rižu dobro isperemo, ostavimo stajati 20ak minuta i stavimo ju kuhati u vodu u omjeru 2:1 u korist vode. Kuhati ju na laganoj vatri, a kad je gotova preliti ju preljevom od octa, šećera i soli. Prema originalnom receptu potrebno je koristiti rižin ocat, no jabučni ocat je izvrsna jeftina zamjena.

Riža | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sushi bez alge

Alge su jedna od skupljih stavki sushija. Iako neće biti autentičan, sushi možemo napraviti i bez algi. Potrebna nam je plastična folija za zamatanje hrane, podloga za izradu sushija i oštar nož. Umjesto na algu, rižu lijepimo u jednakom sloju na foliju, u sredinu stavljamo željene sastojke zamotamo i dobro stisnemo uz pomoć podloge. Preporuča se tako pripremljeni sushi uvaljati u popržene sjemenke sezama.

Umjesto algi mogu poslužiti i blanširani listovi zelenog lisnatog povrća poput blitve, kelja ili vinove loze, no većina će se složiti kako na taj način sushi prestaje biti sushi, a postaje varijacija grčke dolme.

Zamjenu za alge može činiti i krastavac. Oštar nož smočimo, a krastavac režemo uzduž u tankom gotovo prozirnom sloju povremeno umačući nož u vodu kako bi ga podmazali. Rezanje prestaje kada nož stigne do sjemenki. Na dobiveni list od krastavca slažemo sastojke i zamotamo, a trik kako zalijepiti krastavac da se ne odmota je namazati malo sirnog namaza po rubu koji će služiti kao ljepilo.

Izbor ribe i ostalih sastojaka

Riba je uz alge najskuplja stavka. Umjesto ribe možemo koristiti smrznute surimi štapiće koji se konzumiraju bez prethodne termičke obrade. Od ostalih sastojaka u sushi dodajte avokado, mrkvu, mladi luk i krastavac, a umjesto ukiseljenog daikona dodajte ukiseljenu repu. Skupi wasabi zamijenite "lažnjakom" vrlo sličnog okusa i identičnog izgleda. Dvije žlice hrena dobro usitnite s dvije žlice kuhanog graška i žličicom senfa.

Pročitajte još:

Kako pripremiti rižu za sushi

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.