25. travnja 2016.

Svinjski file sa šljivama i pečenim krumpirom

Svinjski file sa šljivama i pečenim krumpirom
foto: Skuhatćute
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobajte recept za sočni file s pečenim krumpirom čim prije

Taman je dovoljno hladno (ili toplo, kako kome drago) za paljenje pećnice. Ovo jelo to itekako zaslužuje, uvjerite se i sami.

Svinjski file sa šljivama i pečenim krumpirom

Sastojci:

  • 30 g maslaca
  • 1/2 glavice luka
  • 200 g suhih šljiva
  • 100 g mrkve
  • 5 ploški sira
  • 2 žlice octa
  • Žličica šećera
  • Sol, papar
  • Žlica konjaka
  • 1 dl bijelog vina
  • Ružmarin
  • 800 g krumpira

Priprema:

1. Šljivama izvadite koštice i ostavite ih da se namaču u toploj vodi deset minuta. Mrkvu ogulite i narežite na prutiće. Meso razrežite po sredini i istucite ga batom. Premažite ga solju i paprom.

2. Očistite luk i sitno ga nasjeckajte. Prepržite ga na zagrijanome maslacu dok ne postane staklast. Zatim dodajte mrkvu i nastavite pirjati dok mrkva ne omekša pa dodajte šljive i šećer. Kratko propirjajte i ostavite neka se ohladi.

3. Ogulite krumpire, posolite ih i začinite s malo ružmarina.

4. Zagrijte pećnicu na 180°C. Na odrezak posložite ploške sira, šljive, luk i mrkvu. Zamotajte odrezak i učvrstite ga špagom. Roladu stavite u zdjelu za pečenje i prepecite je na laganoj vatri sa svih strana. Izvadite je, zalijte konjakom i flambirajte. Kad se plamen ugasi, dodajte ocat i zalijte vinom. Dodajte krumpire i još malo ulja te stavite u pećnicu.

5. Pecite 40-ak minuta dok meso ne omekša i dobije koricu. Kad malo odstoji, narežite ga na ploške, zalijte sokom od pečenja i poslužite s pečenim krumpirom. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.