30. travnja 2015.

Tomislav Pavlović: 'Budi otvoren i izađi iz okvira svoje kuhinje'

Tomislav Pavlović
1/6
foto: RTL
gastro postao gastro.24sata.hr
Tomislav Pavlović, pobjednik druge sezone kulinarske emisije 3,2,1 kuhaj podijelio je s nama dojmove nakon pobjede

Da mu je netko prije dva mjeseca rekao da će pobijediti i osvojiti pozamašnu svotu kao najbolji amaterski kuhar, rekao bi mu da se šali. Kada ga je supruga prijavila na 3,2,1 kuhaj, važno mu je samo bilo da se ne osramoti i "dogura barem do pola natjecanja". Tomislav Pavlović, tridesetdvogodišnjak sa zagrebačkog Črnomerca, oduševio je gledatelje malih ekrana svojom skromnošću i snalaženjem u kuhinji. 

Mnogi će se sjetiti valjanja bureka okruglim drvenim štapom, a guščja jetra i pačja prsa, na veselje brojnih, donijela su mu pobjedu u finalu s Anjom Hreljom. Tomislava smo po hitnom postupku kontaktirali, popričali te dogovorili pripremu slanog i slatkog jela. Na meniju će se naći slavni burek s mesom koji je pobrao pohvale (žarko ga želimo probati), a desert smo njemu prepustili na odabir pa nas svakako čitajte sljedeći tjedan kada ćemo objaviti recepte. 

Sretno oženjeni otac troje djece (op.a četvrto je na putu) od malena se često motao oko kuhinje, a sva mu je hrana oduvijek bila finija kod bake. "Od nje sam puno naučio, bila je odlična kuharica. Saft, pohano meso...ubijao sam se u bakinim vanilijinim kiflicama i londonerima, a tu i tamo pripomogao s palačinkama. Danas slastice prepuštam supruzi koja je pravi ekspert", priča Tomislav. 

Tomislav | Author: RTL foto: RTL

Velika je ljubav Tomislava i mesa. Biftek, ramstek pa čak i pileća prsa, omiljene su mu mesne pozicije o kojima priča s žarom kojeg bi se posramili i vrhunski gurmani. Na sva pitanja o hrani nekako uspije ubaciti nešto mesno, a favorit je, pogađate - janjetina. "U showu sam naučio pripremati janjetinu na sto načina, nikad neću zaboraviti onu janjetinu u korici od pistacija i krušnih mrvica, šteta što ju ne mogu jesti svaki dan", dodaje. "Od žirija sam stvarno dosta naučio i nikoga ne mogu posebno izdvojiti. Špiček je maher za tradiciju, Tom me izbrusio s termičkom obradom mesa, a Željka je puna znanja o svemu", priča Tomislav i objašnjava kako se s nekim namirnicama prvi put susreo, "samoniklo bilje, melise i sve te domaće "travkice", nikada nisam koristio, a zahvaljujući 3,2,1 kuhaj upoznao toliko divnih namirnica sa širokom upotrebom".

"Supruga i njezina sestra su me prijavile na moje izričito protivljenje, a sada mi je naravno drago što su vjerovale u mene i što sam to opravdao", a dodaje kako sad i kameru "odrađuje 'ko od šale". Skromno objašnjava kako mu je uspjeh bio doći i do pola natjecanja, samo da što više nauči. Upravo u tome vidi ključ pobjede, "Ne valja biti presiguran u sebe. Svi smo mi amateri koji su došli nešto naučiti, a ne tvrdoglavo gurati svoje. Dakle, slušaj žiri, budi otvoren i izađi iz okvira svoje kuhinje". 

Osobno je favorizirao starije kandidatkinje vjerujući da će im iskustvo pomoći u emisiji, što se pokazalo upravo suprotnim. Kako kaže, često im je to ograničavanje "ja to tak radim, ja to tak znam" odmoglo u kuhanju. Nikome iz emisije ništa ne zamjera i za sebe kaže da je neočekivani pobjednik koji će s osvojenim novcima pokriti neke troškove, a možda i otvoriti zalogajnicu, što mu je velika želja oduvijek. "I nakon pobjede, još uvijek se pitam 'ko bi reko' da ću ja kuhati. Važno mi je bilo da što više naučim, da pokažem da mogu i nađem kakav-takav fini posao. Puno je ponuda i planova, kad se sve slegne 'bumo videli, ne"završio je Tomislav u svom stilu. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.