Špajza 05. svibnja 2015.

Fajn Bistro - mjesto koje spaja lokalno i sezonsko

fajn bistro restoran zagreb
1/4
foto: Fajn Bistro
gastro postao gastro.24sata.hr
Kuhanje u Bistrou Fajn ozbiljno je, okusi su intenzivni, ali ne bismo se žalili ni da cijene budu malo nježnije.

Mjesto radnje vam je vjerojatno poznato – zagrebački Gornji grad, nekadašnji koktel bar Indy's a potom i kultni restoran Prasac. U tom intimnom i ugodnom prostoru danas se smjestio Bistro Fajn.

Nije pretjerano reći da Bistro Fajn nastavlja tradiciju svog prethodnika. Možda ne toliko po pretencioznosti koliko po načinu na koji doživljavaju kuhinju; namirnice, tehnike i prezentaciju. Namirnice su, koliko je moguće, lokalne, potom i sezonske. Jela su naočigled jednostavna, ali pomno osmišljena kako bi se uz neke standardne, ponudili i sasvim nove kombinacije okusa. Vidi se da u Fajnu ozbiljno promišljaju kuhanje i da iza ponude nekoliko dnevnih jela stoje nimalo banalne ideje.

Miljevački pršut s kozjim sirom, humusom, maslinama i miksom egzotičnih salata zvuči kao klasično predjelo kojem salate i humus ipak daju zabavni twist kombinirajući tradicionalni koncept predjela s onim laganog grickanja uz čašu vina za ne pretjerano gladne. Rižoto s kozicama i raguom od povrća, kao i krem juha od batata, kapulice, češnjaka, dagnjama i čipsom od celera također mogu zadovoljiti potrebu za laganim međujelom ili predahom usred pretrpanog radnog dana.

No, krenete li dalje po jelovniku, bolje vam je da ne budete siti. Brasato od ždrebeće koljenice s domaćim linguinima zahtijevat će vašu punu pozornost. Izvrstan komad mesa i jako dobra domaća tjestenina nisu za one navikle na lagane okuse. Umak u kojem su posluženi prštao je od snažnih okusa začina, korjenastog povrća i sušenog voća (šljive?), čak pomalo prekrivajući nježno meso ždrebeće koljenice. File lososa sa "puno sotiranog povrća" nešto je lakše jelo, ali svejedno dovoljno ozbiljno da igra glavnu ulogu u jednom ručku ili večeri. Ponuda se mijenja ovisno o sezoni i dobavljačima, tako da ćete uzastopnim dolascima svaki put moći iskusiti nešto novo. Ponuda vina na čaše dobra je, iako bi cijene vina na čaše mogle biti nježnije.

Kuhanje u bistrou Fajn ozbiljno je, okusi su intenzivni, pa možda ne bi bilo loše malčice ublažiti pristup, imajući na umu vruće dane kada će nam biti potrebno više osvježenja. Ne sumnjam da će u bistrou Fajn uskoro ući u ljetni mod. Ne bismo se žalili ni da cijene, kao i okusi, budu malo nježniji. Tako bi Fajn postao mjesto i za neobavezne izlaske, a ne samo za "važne prigode".

AdresaVranycanyeva 6 (Gornji grad) 

Grad: Zagreb

Telefon: 01 4851 411

WWW: http://fajnbistro.com.hr/

Radno vrijeme: ut-sub 13-23 sati, nedjelja 13-16 sati

Kapacitet: 20-ak mjesta

Omogućeno plaćanje karticama: Da

Omogućeno parkiralište: Ne

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.